Velkommen!

Endelig fikk jeg tatt meg sammen for å skrive det første offisielle innlegget på min nye blogg! Dette skriver jeg samme dag som jeg har levert inn prosjektbeskrivelsen for masteroppgaven min (som handler om pseudovitenskap i ernæring), og jeg tenkte dette var en passende anledning til å starte.

Jeg er masterstudent i samfunnsernæring, og vil på denne bloggen skrive om interessant ernæringsrelatert forskning, vitenskap generelt og om kritisk tenkning. Blant temaene som skal tas opp er myter og pseudovitenskapelige helsepåstander, men også ernæringspolitikk og generelt matstoff.

Til tross for økt vitenskapelig kunnskap om ernæring og helse tiltrekkes mange av tvilsomme, pseudovitenskapelige kostholdsoppfatninger (for eksempel blodtypedietten, megavitaminkurer, ”detox”-kurer, osv) som er basert mer på følelser og ”magisk tenkning” fremfor vitenskap og fornuft. Målet mitt er derfor å bidra til økt allmenndannelse om kosthold og helse.

Skepsis er helt sentralt i den vitenskapelige metode. Min grunnholdning er at skepsis er noe positivt og konstruktiv, og at leting etter kunnskap krever kritisk tenkning. Skepsis er en prosess hvor det å kontinuerlig betvile og utfordre antagelser og påstander, også sine egne meninger, er fundamentalt. En skeptiker tar ingenting for gitt, men er åpen for å forkaste sine gamle ideer på bakgrunn av gode bevis eller argumenter. 

Det er ekstra viktig å tenke kritisk om kosthold, siden «alle» har en mening om hva som er rett og galt, og siden det er svært mange ulike aktører på markedet som oversvømmer oss med betenkelig kostholdsinformasjon. Som med alle andre vitenskapelige aktiviteter, er ernæring et fagfelt med få absolutte sannheter og mye usikkerhet. Men det betyr ikke at hvem som helst står fritt til å synse og spre råd om hva som helst!

Min «kostholdsfilosofi» er at sammenhengen mellom mat og helse er kompleks, og at den må ses må ses i en helhetlig kontekst av et kostholdsmønster med balanse, variasjon og moderasjon.

Forhåpentligvis kommer jeg til å skrive et nytt innlegg minst én gang per uke. Kommenter gjerne, og kom gjerne med forslag til saker jeg kan ta opp.

(PS: Jeg skriver også sporadiske (!) innlegg på bloggen til foreningen Skepsis, bl.a. om kosttilskudd, villedende helsepåstander og økologisk mat.)

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

6 kommentarer om “Velkommen!”

 1. Hurra! Gratulerer med bloggstart. 🙂
  Det er så flott når det dukker opp flere og flere norskspråklige blogger med skeptisk innhold.
  I hvert fall når NOEN AV DEM ikke klarer å holde koken jevnt *ser stygt på seg selv*

  Lykke til!

 2. Dette var da alldeles storartet! Er denne den første i sitt slag i Norge (Norden, etc.).
  Ser til hyppige besøk, interessante innlegg og diskusjoner – på høyt faglig og anstendig nivå.
  Sverre Pettersen (HiAO).

 3. Hei. Flott det kommer flere blogger om kritisk tenkning. Veldig bra at du har fokus på ernæring og og helse. Har lagt deg inn i oversikten over blogger som kan følges. Lykke til, jeg er sikker på at det kommer mye nyttig her:-)

 4. Hei, og velkommen som blogger! Vi er også en gjeng ernæringsfysiologer som blogger om sunt kosthold og livsstil. På bloggen vår tar vi opp aktuelle saker om sunnhet og helse, forteller siste nytt fra forskningen, og forhåpentligvis gir vi tips og inspirasjon til hvordan sunn mat kan gi nytelse og matglede. Ta en titt på http://sunnhet.wordpress.com/

  Vi synes dette er en veldig bra start, og gleder oss til fortsettelsen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s