Nytt spesialnummer om fedme i The Lancet

Tidsskriftet The Lancet publiserte for noen dager siden en artikkelserie om fedme.

This four-part Series critically examines what we know about the global obesity pandemic: its drivers, its economic and health burden, the physiology behind weight control and maintenance, and what science tells us about the kind of actions that are needed to change our obesogenic environment and reverse the current tsunami of risk factors for chronic diseases in future generations.

The first paper looks at the global drivers of the epidemic; the second paper analyses obesity trends in the USA and UK, and their impact on prevalence of diseases and healthcare spending. The third paper introduces a new web-based bodyweight simulation model, that incorporates metabolic adaptations that occur with decreasing bodyweight; and the final paper assesses the interventions needed to halt and reverse the epidemic. Its authors conclude that the changes needed are likely to require many sustained interventions at several levels, but that national governments should take the lead.

Alle ligger fritt tilgjengelig her: http://www.thelancet.com/series/obesity

På høyre side av siden finner du også en morsom «vektsimulator», hvor du bl.a. kan estimere hvor mange kalorier du må spise for å vedlikeholde vekta ved å legge inn opplysninger om vekt, høyde og aktivitetsnivå (den finnes også her). Denne kalkulatoren er basert på en av artiklene i serien, Quantification of the effect of energy imbalance on bodyweight.

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

2 thoughts on “Nytt spesialnummer om fedme i The Lancet”

  1. Hei!
    Spennende med en blog om kosthold og forskningen rundt. Og skepsis selvfølgelig! Jeg sendte inn spm. til saltklypa som dere pratet litt om i episoden om dietter og kosthold. Takk for svar!

    Lurer fortsatt veldig på en ting. Er det fullstendig entydig at det KUN er antall kalorier inn\ut som bestemmer en persons vektforandring? Vil ikke sammensetningen av makronæringstoffer fett, protein, karbohydrat på virke dette?
    Det er så mye lavkarbo-prat ute blant folk. Man hører det overalt! Hos master-veilederen min (professor i molekylærgenetikk), min søster, (på lavkarbo slankekur) på jobb, idrettsutøvere som går på lavkarbo osv. osv..

    Hvis man i teorien kan kontrollere det nøyaktige kalori-inntaket og forbruket til en gruppe mennesker. Finnes det noe som tyder på at gruppen med 0 eller nær null inntak av karbohydrater vil gå ned mere i vekt en gruppen med balansert fordeling av næringstoffer? Begge grupper inntar og bruker like mange kalorier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s