Snart næringsinnhold på alle matvarer

Danske Fødevarestyrelsen (Danmarks svar på Mat- og landbruksdepartementet) bringer i dag nyheten om at en ny EU-lov, som vedtas denne uken, skal sørge for at alle emballerte matvarer skal merkes med næringsinnhold (dvs matens innehold av kalorier, karbohydrater, protein, fett m.m. pr 100 gram) innen senest 5 år.

I dag finnes det ingen krav til at matvarer skal merkes med næringsdeklarasjon i Norge, med unntak av produkter ment for spesielle ernæringsmessige behov eller som har ernæringsrelaterte påstander på pakken, som f.eks. «rikt på fiber» (se Matlovens Forskrift om deklarasjon av næringsinnhold).

Den norske regjeringen har tidligere støttet et slikt forslag om obligatorisk merking av næringsinnhold.

Det samme gjør jeg! Jeg skulle ønske det fantes tilsvarende krav til merking av uemballert mat (altså mat kjøpt på kafeer o.l.) og alkoholvarer, men dette er uansett et stort skritt i positiv retning! I USA har dette faktisk vært regelen helt siden 1990, og i flere stater der borte er det nå innført obligatorisk merking av restaurantmat hos de største kjedene.

Selv om effekten på folks faktiske handlevaner trolig vil være begrenset, vil dette ihvertfall gjøre det litt enklere for folk å ta informerte valg.

Les mer her: http://www.altomkost.dk/Services/Nyhedsrum/Nyheder/2011/bedre_information-paa-foedevarer.htm

(Vil du vite mer om næringsinnhold i norske matvarer, anbefaler jeg nettversjonen av Den norske matvaretabellen, med ca 1200 varer, og Somebody.no som har ca 13,000 varer!)

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Snart næringsinnhold på alle matvarer”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s