Økt dødsrisiko med kosttilskudd

Ikke før jeg fikk lagt ut innlegget mitt om at folsyretilskudd ikke forebygger hjerte- og karsykdom eller dødelighet, kom enda en studie som viser at det å ta ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler er i beste fall unødvendig, og i verste fall dødelig.

Denne gang var det snakk om en observasjonsstudie av kosttilskuddvanene til kvinner fra Iowa. Over 38,000 kvinner mellom 55 og 69 år ble fulgt fra 1986 til 2008. I løpet av denne perioden svarte de på spørreskjemaer om hva slags kosttilskudd de hadde brukt det siste året. Hvert år frem til observasjonsperioden var over ble opplysninger om dødsfall og dødsårsaker blant deltakerne i studien innhentet. I løpet av den drøye 19 år lange studieperioden døde 15,594 (40 prosent) av de opprinnelige deltakerne.

De som brukte kosttilskudd hadde i utgangspunktet en lavere forekomst av diabetes, høyt blodtrykk, hadde lavere BMI og livvidde, røykte mindre, spiste sunnere, var mer fysisk aktive og hadde mer utdannelse sammenliknet med de som ikke brukte kosttilskudd.

Bruken av kosttilskudd økte betydelig over tid;  62,7 prosent oppga å bruke kosttilskudd i 1986, og hele 85 prosent i 2004.

Self-reported use of dietary supplements increased substantially between 1986 and 2004.2 In 1986, 1997, and 2004, 62.7%, 75.1%, and 85.1% of the women, respectively, reported using at least 1 supplement daily. The most commonly used supplements were calcium, multivitamins, vitamin C, and vitamin E (eTable 2); the most common supplement combinations were calcium and multivitamins; calcium, multivitamins, and vitamin C; and calcium and vitamin C.

I den første oppfølgingsperioden, fra 1986 til 1996, var bruk av kalsiumtilskudd forbundet med redusert dødelighet. Bruk av multivitaminer, vitamin B6, folsyre, kopper, jern, magnesium og sink var derimot forbundet med en svakt, men statistisk signifikant, økt total dødsrisiko. I tillegg var det en svakt økt risiko for død av hjerte- og karsykdom hos de som tok vitamin kopper, magnesium og jern, av kreft hos de som tok vitamin A og kopper og «andre årsaker» hos de som tok vitamin C og multivitaminer.

I de øvrige oppfølgingsperiodene (1997-2003 og 2004-2008) var det også en økt risiko for død blant de som tok jern, og redusert risiko blant de som tok kalsium. Den absolutte risikoøkningen var imidlertid beskjeden. De som tok jerntilskudd fra 2004 til 2008 hadde f.eks. en relativ risikoøkning på over 50 prosent (dvs. en 56 prosent høyere risiko enn de som ikke tok det), men den absolutte risikoforskjellen for å dø i perioden var på 6.6 prosent.

Grunnen til at nettopp jern var forbundet med økt risiko, er forståelig. Som med andre mineraler hoper jern seg opp i kroppen hvis inntaket blir for høyt – bare 0,01 prosent av jernet som tas opp, blir utskilt fra kroppen. Overskudd av jern i blodet forekommer hos endel eldre kvinner (siden de ikke mister jern i forbindelse med menstruasjonen). Noen få har også en arvelig sykdom kalt hemokromatose, som gjør at de tar opp for mye jern i tarmen. Et kronisk jernoverskudd i kroppen kan på lang sikt gi organskade og membranskader i bl.a. mitokondriene. Høye jernlagre har også en mulig sammenheng med økt risiko for hjerte- og karsykdom. Det finnes selvsagt en mulighet for at de som tok jern tok det fordi de hadde andre sykdommer fra før, men risikoen var der også for de som ikke hadde hjerte- og karsykdom, diabetes og kreft.

Mange unge jenter har imidlertid behov for jern via kosttilskudd siden de rett og slett ikke får dekket behovet sitt ved hjelp av kostholdet.

Hvorfor kalsiumtilskudd så ut til å være beskyttende, er derimot mer uklart, siden de fleste studier ikke har funnet noen sammenheng mellom kalsiumtilskudd og dødelighet. Den absolutte risikoreduksjonen var uansett svært lav; på mellom 1,4-1,8 prosent.

Denne studien alene kan ikke si noe om årsaksforholdet mellom kosttilskudd og dødelighet, men den samsvarer med en rekke nyere kontrollerte, kliniske studier om at ingen kosttilskudd gir noen helsemessige fordeler blant velernærte og friske.

Based on existing evidence, we see little justification for the general and widespread use of dietary supplements. We recommend that they be used with strong medically based cause, such as symptomatic nutrient deficiency disease.

I en kommentar til studien skriver Goran Bjelakovic og Christian Gluud (som tidligere har vist at antioksidanter gir økt dødelighetsrisiko) at skadelige effekter av kosttilskudd trolig har vært sterkt underrapportert, og at de fortjener å bli tatt mer seriøst:

Therefore, we believe that politicians and regulatory authorities should wake up to their responsibility to allow only safe products on the market.

På YouTube fant jeg en reportasje fra ABC News om saken:

.

Studien er også omtalt av bl.a. CNN, Time, Consumer Reports og Medical News Today.

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s