Omega-3-tilskudd og harskning

Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) la i juni fram en risikovurdering av omega-3-fettsyrer. De kom fram til at:

Inntaket av omega-3 fettsyrer, inkludert fra kosttilskudd og beriket mat, utgjør ikke noen risiko for negative helseeffekter, og positive helseeffekter kan oppnås.

I dag publiserte de imidlertid en ny risikovurdering av harskningsstoffer i omega-3-tilskudd (kapsler eller flytende), dvs. stoffer som dannes når fiskeoljen oksiderer. De fant at det vitenskapelige grunnlaget om helseeffektene av slike stoffer foreløpig er «meget begrenset», men at det likevel er

noe bekymring knyttet til jevnlig inntak av omega-3 kosttilskudd som inneholder harsk fiskeolje.

Hvis man vil unngå harske produkter, anbefales forbrukerne å knekke en kapsel og lukte på innholdet.

Mer informasjon, og lenke til hele rapporten, finner du her: Beskrivelse av fremstilling og risikovurdering av nedbrytningsstoffer og oksidasjonsprodukter i fiskeoljer.

 

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

3 thoughts on “Omega-3-tilskudd og harskning”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s