Myter om gluten

Den danske nettavisen Alive.dk har i dag en artikkel om ulike påstander om gluten i maten: Gluten-frygt skader mere end det gavner 

Produkter merket «glutenfritt» er i skuddet, og ikke bare blant de som faktisk har en glutenintoleranse eller -allergi. Gluten har nesten blitt et skjellsord, mens «glutenfritt» klinger bedre og skaper inntrykk av sunnhet. Uten særlig god grunn.

– Undgår du gluten, undgår du også rugbrød, fuldkornspasta, havregryn – en masse produkter som forskningen viser, er tæt forbundet med nedsat risiko for eksempelvis hjertekarsygdomme og diabetes. I stedet fylder man sig med alle mulige mystiske specialprodukter, som ofte ikke er fuldkorn, og som er meget dyrere. I sidste ende er det reelt mere usundt både for din krop og økonomi, siger Per Brændgaard.

Mange påstår også at gluten er fetende; enda en grunnløs påstand.

Taber du dig med en glutenfri diæt, er det ikke gluten, der er skyld i vægttabet, men alle de madvarer, du skærer fra. Gluten findes nemlig også i tilsætningsstoffer, nogle former for kødpålæg, øl, ketchup, sennep, øl og frosne kartofler.

Les mer her: http://www.alive.dk/Nyheder/Sund/2011-43-gluten-frygt-skader-mere-end-det-gavner.aspx

Les også gjerne på Skeptoid om glutenfri dietter.Gluten Free Diets: Fad vs Fact

 

 

 

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s