Slankekurer, skjørbuk og Chupa Chups: Ukens lesestoff uke 1

Her er noen av de interessante lenkene jeg kom over i løpet av uken:

US News kårer de beste diettene

US News har bedt 22 eksperter rangere 25 dietter innenfor ulike kategorier, etter kriterier som lettvinthet, smak, fleksibilitet og effektivitet.

På førsteplass blant generelle dietter finner vi DASH-dietten (Dietary Approaches to Stop Hypertension), som vektlegger bl.a. frukt og grønt, magre meieriprodukter, lite mettet fett og lite salt (natrium). Denne planen er veldig lik de offisielle norske kostholdsrådene.

Weight Watchers ble kåret til beste slankediett (3,8 av 5 poeng), beste kommersielle diett og letteste diett å følge. Sisteplass for slankediett gikk forøvrig til «steinalder»-dietten…

Les mer her: http://health.usnews.com/best-diet

* * * * *

Slankekurer gjennom 2000 år:

As we embark on a new year, many people are undoubtedly beginning new eating regimens in the name of slimmer waistlines. But as they wrestle with the diet du jour, perhaps it’s worth taking a lesson from the methods of the past.

The story of diets is a self-flagellating history. In the quest to lose fat, people have often become slaves to rogue quick-fix ideas that might, just might, help them get thin. The fashions changed like the methods depending on the times – and scientific advance has long fuelled such changes. The medical profession in particular has a long and not always pretty history of making a good living out of its patients’ grosser habits, and diets have always been a money-spinner.

Les mer her: New Scientist

* * * * *

Historisk om skjørbuk: Enda mer ernæringshistorie, denne gang en artikkel fra desember-utgaven av Journal of Nutrition, med selveste Kaare Norum som medforfatter, om kunnskapen om skjørbuk i Norden på 15- og 1600-tallet (dette var altså før noen visste hva vitaminer var),

Innledningsvis viser den til at man allerede i norrøn tid visste hvordan man kunne behandle skjørbuk, selv om de misforsto årsaken til hvordan sykdommen oppsto.

The Indian scientist Susruta described scurvy in 600 B.C. (1,2). The old Norwegian name for scurvy, skyrbjugr, was first used in the saga about Thorstein the White in 1000 (2). The Vikings thought the disease was due to intake of too much «skyr» (the old Norse name of sour milk), which they took on board as part of their drink and food on long sea travels. The old Norse name bjugr means edema. It was on long sea expeditions that the Viking sailors got skyrbjugr (3,4).

Vikingene hadde med seg multer ombord på reiser til Middelhavet. Folk visste allerede i vikingtida at planter som kål, kvann og purreløk kunne kurere skjørbuk. Det var derfor forbudt å stjele disse plantene. Også samene visste at skjørbuk kunne forebygges og behandles med ulike planter.

Den første skandinaviske doktoravhandling om skjørbuk ble publisert i 1635, skrevet av en Ambrosius Rhodius fra Tyskland. Anbefalte behandlingsmetoder var bl.a. årelating (som var en kur mot «alt» under datidens humoralpatologiske lære…),

Til tross for den utbredte kunnskapen om at multer kunne behandle skjørbuk, var det den vanligste sykdommen i Norden helt til poteten kom på slutten av 1700-tallet. På midten av 1800-tallet trodde man at skjørbuk skyldtes råttent kjøtt. Fridtjof Nansen hadde derfor med seg tørket og hermetisert kjøtt på sine polferder, og fikk heller ikke skjørbuk. Men det hadde ikke noe med kjøttet å gjøre – de hadde nemlig også rikelig med multer med seg!

Les mer her: Scurvy and Cloudberries: A Chapter in the History of Nutritional Sciences (krever abonnement eller betaling).

PS: Det var faktisk to nordmenn som først dokumenterte at skjørbuk skyldtes ernæringsmangel. Se Axel Holst og Theodor Frølich – pionerer i bekjempelsen av skjørbuk (Tidsskrift for Den norske legeforening, nr. 17, 2002).

* * * * *

De mest tvilsomme junk food-reklamene i 2011 er kåret av britiske forbrukere. Førstplass gikk til produsenten av «Chupa Chups», som annonserte at deres kjærlighet på pinne inneholder ekte sitronsaft (de inneholder bare 3 prosent frukt…).

Kawther Hashem of the Children’s Food Campaign commented:

“It is unforgivable that junk food companies not only relentlessly target children, but also often shamelessly mislead the public with half-truths and made up so-called facts”.

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

1 thought on “Slankekurer, skjørbuk og Chupa Chups: Ukens lesestoff uke 1”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s