Usmakelig ketchup-reklame

Den svenske ketchupprodusenten Felix viser i en reklamekampanje en illustrasjon av en tunge inndelt i ulike «smakssoner»; søtt, salt, surt, bitter og umami. Disse er de fem grunnsmakene, og de fleste av oss har hørt at disse smakene korresponderer med bestemte deler av tungen (f.eks. at søtt kjennes på tungespissen).

Men dette er en myte! Faktisk er hele tungen dekket med celler som inneholder reseptorer for alle grunnsmakene.

Fra Store Medisinske Leksikon:

Det fremgår av mange lærebøker at smaksløkene for søtt overveiende finnes på tungespissen, for salt på tungens sider foran, for surt på tungens sider bak, og for bittert på baktungen. Dette er egentlig feil, fordi hver smaksløk inneholder smaksceller for alle 5 smaksinntrykk, og hvis man registrerer nerveimpulsene fra enkelte smaksløker ved hjelp av mikroelektroder mens tungen eksponeres for ulike smaksstoffer, finner man at smaksløkene ikke er dediserte til bestemte smaksinntrykk. Selv om smaksløkene i et gitt område av tungen kan være særlig følsomme for én av de fem typene av smaksstoffer, reagerer de som regel også på én eller flere av de andre typene. (http://snl.no/.sml_artikkel/smakssans)

Felix’ annonse gir m.a.o. et feilaktig bilde av virkeligheten, noe som fikk en privatperson til å anmelde den til Reklamombudsmannen, som i sin tur erklærte annonsen som villedende:

«Nämnden finner att, även om ketchup innehåller alla fem grundsmakerna, kan bilden av tungan med smakzonerna sägas ge ett i vart fall överdrivet intryck av upplevelsen. Ketchup påverkar inte heller smakzonerna en efter en som det beskrivs i texten. Reklamen innehåller därför en framställning i ord och bild som genom oklarhet och överdrift är vilseledande»

Reklamefilmen ligger fortsatt på YouTube:

(Via Dagens Media)

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s