Ikke mindre kreft av B-vitaminer eller omega-3

I en fransk studie hvor eldre menn og kvinner fikk tilskudd av ulike B-vitaminer og/eller omega-3, ble det ikke funnet hverken redusert kreftforekomst eller lavere dødelighet fra kreft. Resultatene ble publisert på nettsidene til Archives Of Internal Medicine (i fulltekst her) mandag denne uken.

Jeg har tidligere blogget litt om forskning på kosttilskudd mot kreft. I oktober skrev jeg f.eks. om en metaanalyse som bl.a. ikke fant noen sammenheng mellom folsyretilskudd og kreft. Når det gjelder bruk av B-vitaminer mot kreft er foreløpig mye uklart. Norske studier har f.eks. funnet høyere kreftrisiko av å ta folsyre- og B12-vitamintilskudd, mens en nyere metaanalyse ikke fant noen signifikant effekt av folsyre på forekomst eller dødelighet av kreft.

Vi vet også lite om hvilken effekt omega-3-tilskudd har. Få kliniske studier har testet omega-3 i forbindelse med forebygging av kreft. I forsøk på dyr har omega-3-fettsyrer hindret utviklingen av kreft, men observasjonsstudier med mennesker har hatt tvetydige resultater

I denne nye studien gjorde forskerne en ny analyse av data fra studien Supplementation With Folate, Vitamins B6 and B12 and/or Omega-3 Fatty Acids (SU.FOL.OM3) som pågikk mellom 2003 og 2009. Deltakerne i studien hadde vært rammet av hjerteinfarkt, angina pectoris eller slag i løpet av de siste 12 månedene. Målet med SU.FOL.OM3-studien var opprinnelig å se på forekomsten av tilbakevendende hjerteinfarkt, slag eller  dødelighet av hjerte- og karsykdommer (den fant ingen effekt), men denne gang så de etter nye tilfeller av kreft og kreftdødelighet.

Til sammen deltok 514 kvinner og 1987 menn med en gjennomsnittlig alder på 61 år. Fire grupper. Alle skulle ta to kapsler daglig, med enten 1) B-vitaminene folat (0,56 mg), vitamin B6 (3 mg) og vitamin B12 (0,02 mg), 2) omega-3-fettsyrene EPA og DHA (600 mg), 3) B-vitaminer og omega-3, eller placebo.

I løpet av den omtrent fem år lange studieperioden fikk 174 deltakere kreft, 145 av disse blant mennene. Prostata- og lungekreft var de mest utbredte typene. Deltakerne som fikk kreft var signifikant eldre, hadde høyere blodtrykk, så vidt signifikant mindre vitamin B6 og noe høyere innhold av homocystein i blodet.

B-vitamintilskuddet hadde ingen statistisk signifikant effekt på hverken nye tilfeller av kreft eller dødeligheten blant de som fikk kreft. Kvinnene som tok B-vitaminer hadde over dobbel så høy risiko for å få kreft sammenliknet med de som ikke tok det, men denne økningen var bare nesten statistisk signifikant.

Omega-3-tilskuddet hadde heller ingen effekt blant mennene. Hos kvinnene var det derimot en tredobling i risikoen for å få kreft, og en femdobling i risikoen for å av kreft, blant de som tok omega-3.

Jeg må imidlertid fremheve at denne økte kreftrisikoen blant kvinnene må tas med en klype salt, da antallet nye krefttilfeller var for lavt til å gi en meningsfull statistisk tolkning. Den relative risikoen for å få kreft blant kvinnene som tok omega-3 ble estimert til 3.02 (dvs. en 200 % økning i risiko sammenliknet med de som ikke tok omega-3). Det var imidlertid stor usikkerhet rundt dette risikoestimatet; det såkalte «95 %-konfidensintervallet» var fra 1.33 til 6.89. Konfidensintervallet forteller oss at den «sanne» risikoen med 95 % sannsynlighet kunne være så lav som 1.33 (33 % høyere) eller så høy som 6.89 (589 % høyere), sammenliknet med de andre. Det trengs flere studier med flere deltakere før man kan komme nærmere et sikrere svar.

Funnene for B-vitaminer samsvarer med andre kliniske studier som heller ikke har funnet gunstige effekter. Denne studien skiller seg imidlertid ut ved at dosene som ble gitt var forholdsvis små, og ved at det ble gitt en naturlig form for folat (i de fleste studier har man brukt folsyre, som er den syntetiske formen for folat). Noen epidemiologiske studier har antydet en positiv effekt av høyt omega-3-inntak mot kreft, men kanskje er det omega-3-inntaket tidlig i livet som mest kritisk?

Mat – ikke piller!

Noen kostholdsmønstre er sikkert mer kreftforebyggende enn andre (ifølge World Cancer Research Fund kan omtrent en tredjedel av krefttilfellene forebygges ved hjelp av kostholdet). Nøyaktig hvordan dette kostholdet ser ut vet vi lite om, men det er ihvertfall ganske ulikt et typisk «vestlig» kosthold med mye energitett mat og lite fiber og frukt og grønt. En redusert risiko for kreft har nok uansett mer med et næringsrikt kosthold å gjøre enn enkeltkomponenter i maten. I motsetning til kosttilskudd har matvarer mange ulike kjemiske stoffer, deriblant vitaminer, fiber og andre næringsstoffer, og det er mulig at det er kombinasjonen av og samspillet mellom alle disse som virker kreftforebyggende. Å ta vitaminer, antioksidanter, osv. er populært bl.a. fordi de er «naturlige», og oppfattes ikke som «medisiner». Som denne studien viser, kan imidlertid et høyt inntak av isolerte næringsstoffer i verste fall ha negativ effekt.

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Ikke mindre kreft av B-vitaminer eller omega-3”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s