Lettbrus og helse: Kostholdsmønsteret er avgjørende

Mange medier skrev nylig om en ny studie i Journal of General Internal Medicine som fant en sammenheng mellom daglig inntak av lettbrus og risiko for hjerte- og karsykdom. Flere var nøye med å påpeke at studien fant en sammenheng, ikke at lettbrus var årsaken. Reuters skrev f.eks.:

The findings, reported in the Journal of General Internal Medicine, don’t prove that the sugar-free drinks are actually to blame. There may be other things about diet-soda lovers that explain the connection, researchers say. «What we saw was an association,» said lead researcher Hannah Gardener, of the University of Miami Miller School of Medicine. «These people may tend to have more unhealthy habits.»

Likeså skrev New York Times at funnene må tolkes varsomt, og at den ikke gir grunn til panikk:

“The message for diet soft drink drinkers is not to be alarmed,” said the lead author, Hannah Gardener, an epidemiologist at the University of Miami. “What we’ve found is an association, and it might be due to chance or other unmeasured variables.”

BraMat.no har forøvrig en oppsummering av funnene på norsk. Jeg vil legge til at studien viste en økt risiko for hjerteinfarkt og «hjerte- og kar-hendelser» kombinert, men ikke for slag eller kar-relatert død, slik det hevdes i mange medier. Den økte risikoen var heller ikke signifikant blant de som i starten av studien ikke var overvektige eller hadde diabetes/metabolsk syndrom…

Konfunderende faktorer?

Siden det ikke finnes noen kjent, åpenbar årsaksmekanisme bak dette, er det ikke urimelig å anta at sammenhengen er «falsk» (eller «spuriøs» på forskerspråket), og at det finnes en annen ukjent faktor som er den faktiske årsaken. Kohortstudier som denne er alltid utsatt for en type feilkilde kalt «konfundering». Når man skal granske slike studier, må man derfor være på vakt etter potensielt konfunderende faktorer, dvs. variabler som har en sammenheng med både eksponering (i dette tilfellet inntak av lettbrus) og utfall (hjerte- og karsykdom).

Det kan f.eks. være noe med kostholdet til de som drikker mye lettbrus som forårsaker den økte risikoen. En 20-årig studie av over 40,000 menn som ble publisert i 2011, fant en nesten dobbelt så stor risiko for diabetes type 2 blant de som drakk mest lettbrus. Men da de også tok hensyn til livsstilsfaktorer som kaloriinntak, kosthold, BMI og tidligere slanking, var det ingen signifikant sammenheng. Studien jeg nevnte innledningsvis kontrollerte også for kostholdet, men bare for kostens innhold av energi, protein, fett, karbohydrater og natrium. Men et kosthold er jo så mye mer enn næringsstoffer.

Enda en studie av lettbrusinntak og risikofaktorer for metabolsk syndrom ble publisert på nettsidene til American Journal of Clinical Nutrition i forrige uke. Også her fant man oftere risikofaktorer for metabolsk syndrom blant de som drakk lettbrus, men store deler av risikoen kom an på kostholdsmønsteret deres. Dette er trolig første gang noen har sett på nettopp samspillet mellom kostholdet som helhet og lettbrusinntak.

«Sunt» og «vestlig» kosthold

Studien er basert på den såkalte CARDIA-studien (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), som startet opp i 1985. Over 5000 unge voksne mellom 18 og 30 år fylte ut et spørreskjema om hva de spiste og drakk i løpet av en måned, og 4161 av disse ble fulgt gjennom 20 år. Mat- og drikkevarene ble kategorisert i ulike kategorier, og disse kategoriene dannet etterhvert to distinkte kostholdsmønstre: Et kostholdsmønster med typisk «sunne» matvarer som frukt, fisk og fullkorn, og et «vestlig» kostholdsmønster med fast-food, fine kornvarer og brus med sukker.

Flertallet av deltakerne med det sunne kostholdsmønsteret var hvite, kvinnelige college-utdannede, røykte mer og var mer fysisk aktive enn andre. Det var dessuten langt færre overvektige i den «sunne» gruppen i forhold til den «vestlige». Blant de som hadde et «sunt» kostholdsmønster drakk 34,5 prosent lettbrus, sammenliknet med 13 prosent i gruppen med «vestlig» kostholdsmønster. De som ikke drakk lettbrus hadde et høyere energiinntak.

I løpet av de 20 årene, hadde deltakerne med et sunt kosthold lavere risiko for både metabolsk syndrom, høyt blodtrykk, lavt HDL-kolesterol (det gode kolesterolet) og høye triglyseridnivåer i blodet. De som drakk lettbrus hadde høyere risiko for metabolsk syndrom da de så på alle deltakerne over ett. Men kostholdsmønsteret spilte også en rolle: Blant deltakerne som drakk lettbrus og hadde et sunt kostholdsmønster, var risikoen for høyt blodsukker og lavt HDL-kolesterol signifikant lavere enn hos de som drakk lettbrus og hadde et vestlig kostholdsmønster. De som drakk lettbrus og hadde et vestlig kostholdsmønster hadde høyest forekomst av både høy livvidde, høyt blodsukker, lavt HDL-kolesterol, høye triglyseridnivåer, høyt blodtrykk og metabolsk syndrom etter 20 år av alle, mens deltakerne med et sunt kosthold hadde lavest forekomst, uavhengig av om de drakk lettbrus eller ikke.

Andre studier (se her og her) har derimot funnet en økt risiko for metabolsk syndrom blant voksne ved daglig inntak av lettbrus. Denne nye studien er imidlertid unik ved at den ved å inkludere kostholdsmønsteret som en variabel, tar hensyn til synergien (samspillet) mellom matvaregruppene i kostholdet. Det gir mening – vi spiser tross alt mat og måltider, ikke bare næringsstoffer.

Før man kan fastslå mer sikkert om lettbrus i seg selv bidrar til metabolsk syndrom eller hjerte- og karsykdom, trengs store, lange kliniske studier som tester hypotesen direkte. Inntil videre bør du huske neste gang du leser at «lettbrus øker risikoen for X», at sannheten sannsynligvis er litt mer komplisert enn som så…

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

4 kommentarer om “Lettbrus og helse: Kostholdsmønsteret er avgjørende”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s