Boktips: Coffee Is Good For You av Robert J. Davis

For noen år siden leste jeg boken The Healthy Skeptic: Cutting through the hype about your health, hvor helsejournalist Robert J. Davis rettet et kritisk søkelys mot ulike villedende helsepåstander og skremselspropaganda.

I år er han ute med boken Coffee is Good for You: From Vitamin C and Organic Foods to Low-Carb and Detox Diets, the Truth about Diet and Nutrition ClaimsHer gransker han, som i The Healthy Skeptic, mange myter og påstander om mat og ernæring. Boken leser du på få dager – den er på bare 197 sider, inkludert referanser – men Davis har likevel klart å få med et bredt spekter av ernæringspåstander (jeg talte hele 65!).

Boken er oversiktlig inndelt i 10 kapitler med hvert sitt tema; drikke, fett, karbohydrater, sukker og krydder, grønnsaker, kjøtt og fisk, melk, vitaminer, mattrygghet og dietter. Hvert kapittel inneholder i sin tur ca 6-8 påstander som gjennomgås over 2-3 sider. Hver påstand blir fastsatt til én av fire kategorier på «sannhetsskalaen»: Ja (påstanden er troverdig pga. vitenskapelige belegg), Delvis sant (påstanden har et element av sannhet i seg, men er i seg selv villedende), Nei (ikke troverdig basert på tilgjengelig forskning), eller Usikkert (motstridende eller manglende forskning).

Uten å røpe for mye, nøyer jeg meg med å avsløre at den første påstanden, «Kaffe er usunt» (Coffee is bad for you), får et nei, mens «Sjokolade er bra for deg» er «delvis sant». 

For den som er rimelig oppdatert på ernæringsforskningen, inneholder boken få overraskelser, og ingen av konklusjonene i boken var kontroversielle for meg. Men med tanke på hvor følelsesladet kostholdsdebattene ofte er, er det sikkert noen som vil reagere på omdiskuterte temaer som aspartam, genmodifisert mat og steinalderdietten. Alle kapitler har heldigvis endel referanser man selv kan se nærmere på hvis man er uenig i konklusjonene. Davis har en doktorgrad i helsepolitikk og en mastergrad i folkehelse, så han bør ha god peiling på hva som kan regnes som god og dårlig forskning.

For folk flest er det nok mange aha-opplevelser å hente i denne boken. Selv om jeg personlig ikke lærte så mye nytt av den, hadde jeg stor glede av de effektive og konsise argumentene og bokens vittige form. Den blir sikkert kjekk å ha neste gang noen spør meg om upaseturisert melk er sunt, eller om havsalt er bedre enn vanlig salt!

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s