Herlig og skarpt om kostholdstull og -tøys!

Kvasivitenskap og udokumenterte påstander. Overtro eller konspirasjonsteorier. Vi virker forsvarsløse mot kostholdshysteriet.

Slik begynner den glimrende artikkelen «Spis deg dum» som sto i tidsskriftet Samtiden nr. 1, 2012. Artikkelen er skrevet av forfatter og journalist Torgrim Eggen, og er nå endelig lagt ut på nett.

«Ingenting er så farlig som litt kunnskap,» heter det seg. Vi har aldri hatt bedre helse enn vi har i dag. Levealderen har aldri vært høyere. Etterkrigstidens epidemi av livsstilssykdommer begynner å komme under kontroll. Selv kreft er ikke lenger nødvendigvis en dødsdom. Aldri har et sunt og variert kosthold, basert på friske og ikke minst trygge råvarer, vært oppnåelig for så store folkegrupper.

Og aldri har hysteriet vært verre.

Les hele artikkelen her!

(Jeg er forresten sitert – og smigret!)

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

3 kommentarer om “Herlig og skarpt om kostholdstull og -tøys!”

 1. Som jeg skrev på Facebook- tusen takk for at du tipset om denne artikkelen. Jeg har nesten ikke ord- dette bør være obligatorisk pensumlitteratur for alle som er opptatt av mat og sunn fornuft. Tar av meg ernæringshatten for Torgrim Eggen- og gratulerer med sitering, Erik!

  1. Kan du utdype hvorfor og hvilken del av artikkelen som skal kvalifisere som pensumlitteratur?
   Det jeg sitter igjen med er at sunn skepsis er nok….

 2. Mye bra i artikkelen, men til å angripe myter i så stor grad synes jeg det er tragisk at han selv går i den samme fella og kommer med udokumenterte påstander som at: «Direkte farlig er ikke dette før man gir seg i kast med ekstreme former for lavkarbodiett, som dels kan føre til skumle økninger i kolesterolet, og til trøbbel med nyrene hvis man skal fordøye enorme mengder protein.» Kolesterolet kan stemme om man baserer seg mye på mettet fett og spesielt variantene av mettet fett som gir uheldige økninger (selv om endel typer mettede fettsyrer ikke øker eller til og med virker motsatt). Men at et høyt proteininntak fører til nyreskader er tull hos friske personer, se f.eks den tradisjonelle inuittdietten hvor mange har hatt proteininntak tilsvarende nesten 50% av total energi uten påvisbare skader på nyrene. Har man nyretrøbbel fra før er historien en annen. http://www.webmd.com/diet/news/20030317/high-protein-diets-can-hurt-kidneys men dette gjelder de aller færreste. Mange går jo med ubehandlet cøliaki og som kan være farlig jmf kreft, underernæring etc og, men man går jo ikke ut aktivt å advarer mot et stort inntak av bygg, hvete og rug pga dette?

  Ang ADHD og kosthold er jo denne interessant: http://www.forskning.no/artikler/2011/februar/279220 At det trolig ikke har vært noen økning i ADHD har han nok dog helt rett i. Underdiagnostisering tidligere og overdiagnostisering nå kanskje?

  «Heldigvis, fordi lavkarbokosthold med høyt fett- og proteininntak er så lite bærekraftig som det er mulig å få det.» Til dels riktig, men ved å bruke mye fett og protein fra vegetabilske kilder kan man allikevel få ei bærekraftig utvikling. Kilder som olivenolje, rapsolje, kombinert med bønner, linser og noe kjøtt inneholder både mye fett og protein, men de færreste vil nok kalle en slik diett «lite bærekraftig». Deler av middelshavsdietten (avhengig av land) inneholder svært lite stivelsesrike produkter som brød, men svært mye olivenolje, fisk (kan være et problem ift overfiske), masse grønnsaker, frukt, nøtter, bønner\linser og noe ubearbeidede\lite bearbeidede meieriprodukter.Problemet er vell heller at mange som spiser lavkarbo hiver innpå med masse kjøtt av bra kvalitet og bruker store mengder meierismør, fløte etc som helt klart ikke er bærekraftig jmf dagens matvareproduksjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s