Kan matindustrien forbedre folkelsehelsen?

Jeg følger bloggen Weighty Matters av dr. Yoni Freedhoff, og det synes jeg du også bør gjøre. Yoni er lege og jobber med forebygging og behandling av fedme i Canada.

Han er kjent for å være en skarp kritiker av matindustrien, men i oktober i år skulle han holde et foredrag for nettopp matindustrien om hvordan den kunne bli mer helsefremmende. I siste liten ble invitasjonen hans trukket tilbake, men han har i stedet lagt ut hele foredraget på YouTube. Det varer i ca 13 minutter, og er verdt å få med seg. Det handler om matindustriens mange villedende påfunn for å fremstille alle mulige slags produkter som sunne; f.eks. godteri som markedsføres som «uten tilsatt sukker», men som likevel nesten bare inneholder sukker, brød tilsatt DHA (omega-3) i så små mengder at man må spise 14 skiver hver dag for å få i seg like mye DHA som i et stykke laks.

Hvem har skylden for at bransjen gjør slike skitne triks? Ikke bransjen selv, mener Freedhoff. Han skylder derimot på helsemyndighetene, som sitter med muligheten til å faktisk gjøre noe med det, f.eks. ved å forby reklame rettet mot barn. Vi oversvømmes av dårlige produkter og av misvisende matreklame. «Mot dette trenger vi sandsekker, men vi kan ikke forvente at matindustrien selv skal fylle dem for oss.»

Se videoen her:

Reklame

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Kan matindustrien forbedre folkelsehelsen?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: