I samarbeid med Pernille Nylehn har jeg skrevet en kritisk artikkel om konseptet «supermat» for siste utgave av Norsk Tidsskrift for Ernæring.
«Supermat består ganske enkelt av alger, bær, røtter, gress og andre deilige ting med ren, høykonsentrert næring som er tørket og knust til pulver… Fordelene er mange. Man trenger verken tenner, smaksløker, bestikk eller hjerne» (1).
Et av de fremste moteordene innen mat og helse har i de siste årene vært supermat. Alle snakker om det, men hvor «supert» er supermat – og er det i det hele tatt mat? Her vil vi se på fenomenet med et kritisk blikk.
Vi ser bl.a. på påstander om «superbær», kakao og «basiske» matvarer. Hele artikkelen kan leses her!
Andre interessante temaet i dette nummeret av tidsskriftet er tryggheten av oppdrettslaks, molekylær ernæring og brød. Mye fin sommerlektyre, med andre ord!
Hei Erik
Dere skriver i artikkelen at:» Kokosolje inneholder nesten 90 prosent mettet fett (hovedsakelig C12:0 og C14:0). Det høye innholdet av mellomkjedete fettsyrer er én grunn til at kokosfett påstås
å øke forbrenningen» I følge danske Dietisten fra 2009 og en artikkel om «Bidrager kokosolje til våres sunhet» ( http://www.feps.dk/media/32748/bidrager_kokosolie_til_vores_sundhed.pdf): Den langkjede mettede fettsyren, laurinsyre utgjør ca. 50 % i kokosolje. Laurinsyre (12:0) er i følge den kjemiske og medisinske definisjonen en langkjedet mettet fettsyre. Hva er riktig?
Mvh
Øivind
Hei! Det ser ut til å være litt uenighet om laurinsyre er mellomkjedet eller langkjedet. Kortkjedete fettsyrer har mindre enn 6 karbonatomer, mens mellomkjedete har 6-10 eller 6-12 karbonatomer. WHO har definert laurinsyre som en mellomkjedet mettet fettsyre, mens EFSA definerer det som langkjedet. Uansett har kokosolje mer mellomkjedete fettsyrer enn noen annen olje, da kokosolje også har endel kaprylsyre og kaprinsyre, som er mellomkjedete.
Jeg har skrevet litt mer om dette i denne artikkelen: http://bramat.no/kosthold/matvarer/792-fakta-om-kokosolje