Økologisk mat har også E-stoffer

«Velg bort kunstige tilsetningsstoffer!» er slagordet i en stor reklamekampanje for økologisk mat som har gått i hele år (se http://www.okologisk.no/kampanje/). Dette skal angivelig gjøre oss «friskere», mer «bevisst» og «fri». Bak kampanjen står blant annet Matmerk, Oikos, Debio, Coop og NorgesGruppen.

Noen ser på tilsetningsstoffer som noe negativt, og er svært opptatt av å unngå dem. Men hvordan er det egentlig med økologisk mat og tilsetningsstoffer?

Jeg var i dag på et lærerikt seminar om tilsetningsstoffer, i regi av Teknologisk Matforum. Én av foredragsholderne, daglig leder i Oikos (en interesseorganisasjon for økologisk mat), viste denne listen:

Økologiske tilsetningsstoffer

Dette er egentlig ingen nyhet, men kanskje ikke noe mange tenker over. Noen blir kanskje enda mer overrasket når de får vite at alle de 47 tilsetningsstoffene har E-nummer! Oikos har selv en liste her. (Listen viser at natriumnitritt ikke er tillatt i økologisk mat i Norge. Men det finnes samtidig økologisk sellerisalt, som er svært rikt på natriumnitrat, som igjen omdannes til natriumnitritt i kroppen …)

Ja, men disse tilsetningsstoffene er ikke kunstige vil noen si, og det er også budskapet i den nevnte reklamekampanjen. Men skillet mellom «kunstige» og «naturlige» tilsetningsstoffer gir liten mening. Uttrykket «kunstige tilsetningsstoffer» brukes ikke i reguleringen, påpekte en person fra Mattilsynet i salen. Det finnes heller ingen lister over hvilke tilsetningsstoffer som er naturlige eller kunstige. De fleste tilsetningsstoffer er naturlige eller naturidentiske, men de fleste fremstilles syntetisk, både i økologisk og konvensjonell produksjon.

Reklamekampanjen hevder riktignok ikke eksplisitt at økologisk mat er fri for tilsetningsstoffer, eller at tilsetningsstoffer er farlige, men fra publikum kom det mange kommentarer om at det er slik folk tolker budskapet.

Dette betyr selvsagt ikke at økologisk mat ikke er bra. E-stoffer er trygge innenfor et normalt forbruk, og de reguleres strengt. Men kanskje er dette en tankevekker for de som sier at de er «imot E-stoffer» eller tilsetningsstoffer. Økologisk mat har generelt langt færre tilsetningsstoffer, men helt fri for tilsetningsstoffer er det altså ikke.

På slutten av dagen holdt ernæringsfysiolog og forsker Helen Kvalem et fantastisk godt innlegg om tilsetningsstoffer og helseeffekter. Hun snakket blant annet om paradokset at mange av de som er bekymret for å få i seg E-stoffer, gladelig går på helsekostbutikker og kjøper kosttilskudd med blant annet betakaroten og curcumin – som begge er E-stoffer (hhv. E160 og E100). Andre eksempler er lecitin, E-vitamin og stevia.

E100

Kvalem viste til en EU-undersøkelse som viste at befolkningen er mer redde for E-stoffer enn for bilulykker. – Enkelte ser ut til å tro at E-nummerne er en slags giftkatalog, sa møteleder Trygve Eklund. Dette tyder kanskje på at det er for lite kunnskap om tilsetningsstoffer i befolkningen?

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

2 kommentarer om “Økologisk mat har også E-stoffer”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s