Antioksidanter i popcorn – ikke nødvendigvis sunt

Jeg tror de fleste som leser overskriften «Popkorn sunnere enn mange grønnsaker» på Side3.no tenker at det må være for godt til å være sant. Artikkelen viser til amerikansk forskning, men er dette virkelig vitenskapelig bevist? Er popcorn den nye supermaten?

Dette er nok heller et prakteksemplar av spinn, eller overdrevne tolkninger av fakta, i mediene. Jeg vil ikke skylde på Nettavisens skribent, men på de litt for kreative PR-folkene ved American Chemical Society og universitetet hvor forskningen er gjort.

Saken dreier seg om kjemiprofessor Joe Vinson og en av hans studenter som angivelig har funnet betydelige mengder antioksidanter i popcorn. Dette rapporterte de allerede i 2009, og denne saken er egentlig basert på en konferansepresentasjon fra 2012. Men den har tydeligvis fortsatt nyhetens interesse.

Side3 skriver:

Vinson og hans assisten Michael Coco Junior, en kjemistudent på universitetet, analyserte så popkornets innhold av antioksidantet polyfenol. Polyfenol eksisterer i mange planter og er kjent for å ha flere helsefremmende effekter. Blant annet skal polyfenol kunne bidra til å redusere kolesterolnivå og forebygge visse typer kreft.

«Polyfenol» er ikke én antioksidant, men en samlebetegnelse på tusenvis av ulike planteforbindelser med mer enn én fenolgruppe. Det er stor forskjell på polyfenolene, og de har ulike funksjoner  i plantene. Polyfenoler har en antioksidantfunksjon i reagensrør, men hvordan de fungerer i en menneskekropp er i stor grad ukjent. Jeg har nevnt potensielle problemer med slike cellestudier av antioksidanter tidligere:

Å studere antioksidanter i en cellekultur er knyttet til flere problemer. Ett av problemene er at cellekulturen i seg selv påfører cellene oksidativt stress, noe cellene etterhvert tilpasser seg ved å øke sitt eget antioksidantforsvar. Mange antioksidanter er dessuten ustabile i cellenes vekstmedium.

Kanskje har disse stoffene effekter som er bra for helsa, kanskje ikke. Det er umulig å si om de veier opp for f.eks. den store mengden salt eller herdet fett som er i popcorn. Mesteparten av antioksidantene de fant var i selve skallet på popcornet.

En av de mest utbredte fenolforbindelsene var ferulinsyre, som er en av de vanligste fenolsyren i alle typer korn. Ferulinsyre ser ut til å være svært lite biotilgjengelig, spesielt når det inntas i form av korn (slik som popcorn), fordi det binder seg til kornets cellevegger som i liten grad fordøyes.

Ifølge den opprinnelige pressemeldingen vil en porsjon popcorn bidra med mer polyfenoler i et amerikansk kosthold enn frukt og grønnsaker. Det sier kanskje mest om hvor mye frukt og grønnsaker amerikanere spiser.

Innholdet av antioksidanter gir uansett i seg selv ingen grunn til å si noe om hvor sunt popcorn er. Det er en overforenkling å oversette «mye antioksidanter» til «bedre for helsa» (se innlegget Overvurderte antioksidanter). Forskerne sammenliknet ikke helseeffektene av popcorn sammenliknet med grønnsaker, men kun konsentrasjonen av antioksidanter. Og selv om antioksidantinnholdet vel kan være høyere i popcorn enn frukt og grønnsaker gram for gram, må man spise betydelig flere kalorier fra popcorn for å få i seg samme mengde antioksidanter. «There’s no free lunch» …

Det er også verdt å få med seg det CBS News skriver nederst i artikkelen Side3 bruker som kilde:

These findings were presented at a medical conference. They should be considered preliminary as they have not yet undergone the «peer review» process, in which outside experts scrutinize the data prior to publication in a medical journal.

Popcorn er nok ikke det verste man kan spise av snacks – det har mye fiber, er mindre kaloririkt enn chips, og veier lite (30 gram popcorn tilsvarer omtrent én liter). Men som du sikkert mistenkte må du nok fortsatt spise grønnsakene dine.

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Antioksidanter i popcorn – ikke nødvendigvis sunt”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s