Vitaminvann til ingen nytte

Trenger noen egentlig vann eller leskedrikker beriket med vitaminer? Med vitaminvann med navn som «Control», «Defence» (med bl.a. C-vitamin) og «Drive» (med vitamin B3, B5, B12, folsyre og koffein), kan man fort tolke at vitaminene forbedrer immunforsvaret, fokus osv.

«Drikkene gir et godt supplement av vitaminer, samtidig som de er gode tørsteslukkere» og «det skandinaviske, lure alternativet til brus, juice og still drinks», skriver produsenten. Ingen av disse påstandene er direkte feil, men er drikkene sunne bare fordi de ikke er like ille som brus? Og gir vannet næringsstoffer som folk faktisk trenger mer av?

Mens det tidligere bare var lov å berike mat når det var sterke, folkehelsemessige grunner til det i Norge, ble det lempet på kravene rundt 2006. Forskrift om vitamintilsetning mv. i næringsmidler ble innført i 2010. Tilsetninger av vitaminer og mineraler (unntatt natrium og kalium) skal alltid være godkjent av Mattilsynet på forhånd. 

«Vitamin Well» kom til Norge i 2009, og flere andre har kommet og gått siden. Flere energidrikker tilsettes også vitaminer.

Sportsdrikk

En ny kanadisk studie har sett på eventuelle ernæringsmessige fordeler ved at vitaminberiket vann, fruktdrikk eller koffeinholdige energidrikker finnes på markedet, og på hvordan de markedsføres.

Næringsinnholdet i drikkevarene ble sammenliknet med gjennomsnittlig behov eller referanseinntak for næringsstoffer fra amerikanske Institute of Medicine, dvs. mengder som forebygger mangelsykdommer og er forbundet med god helse. Innholdet av mikronæringsstoffer ble også vurdert opp mot forekomst av utilstrekkelige inntak blant ulike grupper.

Medianantallet av ulike tilsatte mikronæringsstoffer i drikkevarene var 4,5 i 2014. De fleste berikede drikkene inneholdt vitamin B6, B12, niacin og vitamin C. B-vitamininnholdet var som regel innenfor eller godt over behovet for unge, voksne menn (flere hadde f.eks. 3 ganger mer vitamin B12 enn dagsbehovet).

83 % av drikkevarene inneholdt minst ett næringsstoff i mengder over dagsbehovet og anbefalt inntak. Ingen hadde imidlertid mengder som overgikk tolerable daglige inntak.

De fleste av drikkene inneholdt ett til tre «unødvendige» næringsstoff (dvs. at det ikke er tegn på at folk får i seg for lite av det). Mindre enn 5 % av den kanadiske befolkning har et for lavt inntak av noen B-vitaminer. Mange av energidrikkene inneholdt kun næringsstoffer folk får nok av fra for.

Mikronæringsstoffer som flere i befolkningen får i seg for lite av ble derimot sjeldent tilsatt (f.eks. vitamin D og kalium), og da i bare små mengder.

Mange av produktene ble markedsført med påstander om at de var spesialformulert for «økt prestasjon» og «påfyll» av næringsstoffer. Det ble ofte også antydet effekter gjennom merkenavn og grafiske elementer (f.eks. av gnister og stjerner). På energidrikker ble B-vitaminer og ingredienser som taurin, guarana, koffein og ginseng fremhevet.

Se også innlegget Energidrikker – mer enn bare koffein?

Berikningen virker derfor tilfeldig, og bidrar ikke til å forbedre forbrukernes ernæringsstatus:

… both the selection of nutrients and the levels of addition appear haphazard from the perspective of nutrient requirements and nutrient needs within the population.

Som forfatterne også påpeker vil mange forbrukere trolig se på produkter med mer enn 100 % av referanseinntaket for vitaminer  som noe positivt, selv når de ekstra vitaminene er overflødige. Forbrukere flest har sannsynligvis ingen nytte av de tilsatte næringsstoffene i slike drikkevarer. Vitaminer gir en sunnhets-aura som kan ta oppmerksomheten bort fra for eksempel sukker.

Som jeg har skrevet tidligere: «I mange tilfeller kan assosiasjoner til sunnhet og sprekhet dermed være mer til skade enn til hjelp.»

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Vitaminvann til ingen nytte”

  1. Lifestyle, vettu! Ettersom det er litt vanskelig å putte en logo på sunnhet, så man må jukse litt.

    Men når det gjelder næringsverdien i slike drikker kan jeg ikke unngå tenke på hva en lege jeg kjente engang svarte da noen spurte hvilken av flere «vitamindrikker» som var sunnest. «Stikk innom «The Blue Line» (en lokal bar) og bestill en margarita.» sa han. «Den inneholder garantert dagsbehovet for vitamin C, og ingen kunstige ingredienser!»
    Og smaker sikkert bedre og!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s