Mattrender, kostholdsråd og elektrisk ernæring – Ukens lesetips

Her er noen nye leseverdige ernæringssaker jeg merket meg i uke 51, samt en spesiell «nyhet» fra desember 1912. Nå er juleferien her!!

Skummel adventskalender fra 1950-tallet (bilde tatt på Norsk Folkemuseum i fjor)
Skummel adventskalender fra 1950-tallet (bilde tatt på Norsk Folkemuseum i fjor)

1. Nutrition Unplugged, 12/12/2015: Mattrender i 2016

Nå som et nytt år står for døren er det sesong for å spå hva som venter oss av nye mattrender. Siden alle medier har sine lister har journalist og dietetiker Janet Helm kompilert flere av prediksjonene for 2016. Kort oppsummert:

Real, less processed will continue to be a major theme.  2016 will be a continuation of “clean” — with even more food companies and restaurant chains making commitments to remove anything artificial.  Big issues: food waste, modernizing the supply chain, GMOs,  and sustainability.  Meal kits and food delivery will become mainstream.  All of this fueled by the growing food + technology connection.  Food halls , foodservice in retail outlets, vegetable-forward menus and chef-centric fast casual restaurants will also be big in 2016.

2. Nature, 16/12/2015: Vitenskapsmyter som nekter å dø

Nature tar for seg fem seiglivete myter om medisin og vitenskap:

  • Screening for alle typer kreft redder liv
  • Antioksidanter er gode, frie radikaler er farlige (se Overvurderte Antioksidanter)
  • Mennesker har eksepsjonelt store hjerner
  • Folk lærer best av spesifikke læringsmåter
  • Jordas befolkning vokser eksponentielt (den vokser faktisk halvparten så raskt som før 1965)

De har også spurt forskere om hvilke myter som er de mest irriterende:

  • Vaksiner gir autisme
  • Vi vet hvordan paracetamol virker
  • Hjernen er løsrevet fra immunforsvaret (en påstand jeg aldri har hørt før)
  • Homøopati virker

3. Politico, 17/12/2015: En by på slanker’n

Hvordan gjør man innbyggerne i en av USAs feteste byer sunnere og slankere, når byen er bygget for biler og hvor én av seks lever under fattigdomsgrensen?

Befolkningen i Oklahoma City klarte i løpet av fire år å gå ned nesten en halv million kilo, med en engasjert borgermester i spissen.

4. U.S. News 21/12/2015: Ekspertise og kostråd

Den amerikanske kongress vil ha en granskning av prosessen bak de nye amerikanske kostrådene. Selv om de ikke er forskere, tviler de på (eller liker ikke) rådene, særlig de som angår bærekraft og miljø. David Katz kommenterer saken og mener dette er motivert av alt annet enn hensyn til vitenskapen. Han forklarer godt hvorfor det kan se ut som eksperter er uenige om alt:

… experts are distressingly good at seeming to disagree even when they agree. Partly, this is because of how we frame our questions, often in the form of either/or choices. Partly, this is because of how experts are programmed to reply.

Man skal ikke stole blindt på «konsensus», men man skal heller ikke stole på noen bare fordi de avviker fra konsensus. Og det er ikke slik at den som innleder en setning med «Jeg er ingen forsker, men …» kan påberope seg å ha svaret, skriver Katz.

5. Vox, 15/12/2015: Kostholdsråd fra utlandet

Apropos kostholdsråd …

Helsedirektoratet opererer med 11 kostholdsråd til befolkningen (og ett råd om fysisk aktivitet samt ett råd om å bruke Nøkkelhullet når du handler). Mange har sikkert lært om kostpyramider eller kostsirkler i skolen. Norge er selvsagt ikke det eneste landet i verden med nasjonale kostråd, og Vox.com viser her noen av dem: The best and worst nutritional advice from around the world

Likhetene er mange, men de kulturelle tilpasningene er også tydelige. Den italienske kostpyramiden har for eksempel både biscotti, pasta og salami som egne matvarekategorier, mens den japanske vektlegger ris og nudler fremfor frukt og grønt.

Svenskenes kostråd trekkes frem som imponerende i sin enkelhet og samtidige korrekthet:

Disse rådene er de samme som i de nordiske næringsstoffanbefalingene.

Selv synes jeg Paraguay har en kreativ vri på kostpyramiden:

Fra arkivet:

6. New York Times, 04/12/1912: Elektrisitet erstatter mat?

I desember i 1912 rapporterte New York Times fra Paris om elektrisk indusert varme som en energikilde for mennesker:

That an electric current of 1,000 volts is equal in food value to a porterhouse steak with potato chips is the opinion of Prof. Bergonie, a Bordeaux scientist. Prof. Bergonie announced his theory early in the Fall, as already cabled to THE NEW YORK TIMES. Since then he has been carrying out experiments which fully bear out the theory that food can be replaced by electricity.

To-tre ampere med 1000-2500 volt ville forsyne kroppen med 1000 kalorier i timen, kunne professoren fortelle.

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Mattrender, kostholdsråd og elektrisk ernæring – Ukens lesetips”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: