Salat mer miljøskadelig enn bacon?

«Salat er verre for miljøet enn kjøtt!», eller «Vegetarkost er mer miljøskadelig enn bacon!» har mange nettaviser i inn- og utland skrevet de siste dagene. Nationen skriver for eksempel:

I en rapport fra forskere ved Carnegie Mellon University i USA kommer det nemlig fram at de amerikanske myndighetenes oppfordringer om å spise mer frukt, grønnsaker, melkeprodukter og sjømat er mer skadelige for miljøet fordi disse typene mat har nokså høye utslipp av klimagasser per kalori.

«Klimarealistene» konkluderer på sin side med at «Politikere, aktivistforskere og media må slutte å skremme befolkningen med klimabløffen.»

Men hvem er det egentlig som bløffer i denne saken?

Studien i Environment Systems and Decisions, publisert 24. november, måler endringer i energiforbruk ved å bytte ut dagens typiske amerikanske kosthold med et kosthold som er i tråd med de amerikanske kostrådene (et vegetarkosthold ble altså ikke undersøkt). Dette ville angivelig øke energi- og vannforbruket og drivhusgassutslipp, ettersom en større andel av kaloriene kommer fra matvarer som har høy ressursbruk per kalori.

For det første er ikke dagens amerikanske kostholdsråd laget av miljøhensyn.

For det andre må man merke seg at forskerne har sammenliknet miljøeffektene per kalori, og forutsetter at folk bytter ut f.eks. bacon med like mange kalorier i form av grønnsaker (100 gram bacon = 1,2 kilo brokkoli). Selv i et vegetarkosthold er det heller ikke frukt og grønnsaker som er viktigste kalorikilde, men korn og belgvekster (og evt. nøtter).

For det tredje er en viktig grunn til at dagens typiske amerikanske kosthold gir inntrykk av å være mer «miljøvennlig» i dette regnestykket at det er rikt på tilsatt sukker og fett, som det krever lite energi å produsere per kalori (se figuren under).

Når det gjelder drivhusgasser viser forskerne selv at kjøtt gir større utslipp per kalori enn noen matvaregruppe. Frukt scoret imidlertid høyest på vannforbruk ettersom frukt har lav kaloritetthet og mye av amerikansk frukt produseres i California, som har et tørt klima.

Ressursbruk per kalori mat

Nettstedet Modernfarmer.com har for øvrig intervjuet en av forfatterne av den nye studien, som føler seg feilsitert:

“I think the title of this press release is definitely misleading and is not an accurate portrayal of our research,” Tom told me yesterday by phone. She went on to say that she wished she’d gone further in putting her foot down about the wording of the release. “I never met the person who wrote this,” Tom said. “I did take a look at it and made a few revisions. I should have had them change that title.”

Hva har dette å si for kostholdet her hjemme? Det er langt ifra mitt felt, men som jeg har skrevet tidligere har andre estimert at et kosthold som følger de nordiske kostrådene og inneholder mindre kjøtt reduserer miljøbelastningen.  Kostråd fra bl.a. Nederland og Tyskland anslås også å være gunstigere for miljøet.

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Salat mer miljøskadelig enn bacon?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s