Festlig reise i kjendisdietter (boktips)

I juleferien følte jeg for å lese litt lettere lektyre enn til vanlig, og valget falt på I’ll Have What She’s Having: My Adventures in Celebrity Dieting av journalist Rebecca Harrington. Den hørtes litt morsom ut fra tittelen, men den viste seg å være mye morsommere.

Dette er bokversjonen av en spalte Harrington har hatt i New York Magazine. Med en stor interesse for film og det å eksperimentere med seg selv startet hun et prosjekt hvor hun skulle spise som kjendiser normalt spiser. Hun skulle kjøpe kjendisenes kokebøker og dessuten følge deres trenings-, kles- og festregimer.

Rebecca Harrington

I løpet av boken tar hun oss med gjennom 16 kjendiser og deres dietter, fra Gwyneth Paltrows svært kostbare til Elizabeth Hurleys mange traumatiserende dietter. Bare to av kjendisene er menn, Karl Lagerfeld og basketballspilleren Carmelo Anthony.

Diettene hun beskriver er ikke for sarte sjeler, og som hun selv påpeker om Marilyn Monroes diett må man spørre seg om de er ment for folk som samtidig ruser seg på barbiturater.

Greta Garboe skal for eksempel ikke ha spist annet enn spinat i tre uker for å gå ned i vekt, mens Victoria Beckham fulgte «Five Hands»-dietten etter datterens fødsel. Five Hands-dietten går ut på å spise bare fem håndfuller med mat om dagen, og deretter erklære seg selv som mett. Dolly Parton har til og med en diett oppkalt etter seg selv (en kålsuppediett), selv om hun ikke står bak den. Et fellestrekk med mange av dagens dietter er at de starter dagen med en juice av grønnkål, spinat og ingefær.

Det morsomme med boken er likevel ikke diettene, men Harringtons ufrivillige vittige og tragikomiske refleksjoner over maten og seg selv. For eksempel om en av Greta Garboes frokoster, to rå egg pisket med appelsinjuice:

If pneumonia were a food, this is what it would taste like.

Og om Victora Beckhams «basiske» kosthold:

For example, lemons are alkaline? I mean, that makes as much sense as the lyrics to “Spice Up Your Life.”

Og om en av Liz Hurleys dietter (bare ett måltid om dagen):

This one is really killing me. After so much hunger, one more day of no food seems like torture. I’m rendered completely useless. I can barely listen to any music except for “Take Five” by Dave Brubeck, but honestly, it’s making me nervous.

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s