Sjokoladenyheter kan gjøre deg dum

Mange medier – både norske og utenlandske – sprer for tiden det glade budskap om at sjokolade kan gjøre deg smart eller er bra for hjernen. Perfekt timet til kakao- og påsketiden vi snart er inne i!

Jeg bryr meg sjeldent om slike oppslag, men ettersom jeg i dag selv fikk spørsmål fra media måtte jeg sette meg inn i saken. Så, kan man bli smart av Smarties eller kvikk av Kvikk Lunsj?

Studien var av litt under 1000 personer fra New York som utførte et batteri av kognitive tester og dessuten oppga hvor ofte de spiste sjokolade. Resultatet viser at personer som spiste sjokolade regelmessig scoret bedre på ulike kognitive tester. Et viktig poeng som lett blir oversett er at det her bare ble sett på hvor hyppig de spiste sjokolade, ikke hvor mye de spiste totalt. Hvorvidt de spiste én rute om gangen eller en hel plate vites altså ikke.

Studien viser derimot IKKE – slik mange sikkert skulle ønske – at folk fikk bedre kognitive evner eller hukommelse på grunn av at de spiste sjokolade. Siden sjokoladeinntak og kognitive evner ble undersøkt på samme tidspunkt, er det ikke mulig å si hva som kom først av sjokoladen og kognisjonen. Det er jo mulig at de som spiste sjokolade ofte var spesielle på andre måter, slik at de dermed gjorde det bedre på testene.

Eller kanskje de som hadde dårlig hukommelse spiste mye sjokolade likevel, men glemte å oppgi det?

Resultatene er dessuten vanskelig å tolke ettersom forbruket av sjokolade her bare var selvrapportert. Deltakerne svarte på  hvor ofte de spiste sjokolade: aldri, sjelden, én gang i uken, 2-4 ganger i uken osv. Hvorvidt de spiste mørk sjokolade, melkesjokolade e.l. ble ikke undersøkt.

De som spiste sjokolade minst én gang i uken spiste også mer av de fleste andre matvarer. Derfor kan man lure på om disse rett og slett bare var flinkere til å svare på spørreskjemaet, eller svarte mer ærlig…?

Hjernetrim?

Potensielle mekanismer

Andre studier har vist at inntak av visse komponenter i kakao, slik som flavanoler (en type flavonoider – en gruppe plantekjemikalier i kakaobønner), ga bedre kognitive prestasjoner på kort sikt.  Andre studier har ikke klart å påvise en effekt over dager eller uker.

Det er ikke umulig at komponenter i kakao har gunstige effekter som også påvirker den mentale helsa (i tillegg til flavanoler kan det kanskje være koffein mm.). Blant eldre mennesker har man sett økt blodgjennomstrømming i hjernen etter inntak av kakao (i form av drikke) med mye flavanoler, noe som kan tenkes å være bra for hjernen (jeg skrev om en annen slik studie her), men mengden flavanoler som ble brukt kan ikke sammenliknes med innholdet i kommersiell sjokolade eller kakao, ettersom alkalisering (for å redusere bitterhet) kan redusere konsentrasjonene.

«Mørk sjokolade» ikke nødvendigvis best

Hvor mye man får i seg av potensielt gunstige kakaokomponenter ved å spise vanlig sjokolade er nesten umulig å forutsi. Noen tror at kakaoprosenten avgjør, men den refererer både til innholdet av kakaopulver og kakaosmør, og har ikke nødvendigvis noe med flavonoider å gjøre.

Det uavhengige analysebyrået ConsumerLab har gjort undersøkelser av flavanoler i kakaopulver, mørk sjokolade m.m. ved hjelp av væskekromaografi. Noen produkter hadde mye; høyeste konsentrasjon i et produkt – kakaopiller – var ca. 40 mg per gram. De fleste produktene hadde imidlertid mindre enn 15 mg per gram.

Sjokolade med 90 % kakao fra Lindt hadde under 10 mg/g, mens en med 85 % kakao fra Green & Blacks bare hadde 4,9 mg/g. Til sammenlikning har de fleste studier brukt doser på 450-900 mg flavanoler, som altså tilsvarer 30-60 gram kakao med 15 mg/g flavanoler. Noen produkter hadde en del flavanoler, men samtidig også mye bly og kadmium.

Flavanoler kan man for øvrig også få i seg gjennom te, løk, rødvin, epler, druer m.m.

Hva er bra mat for hjernen?

Den nye studien i Appetite viste altså ikke at sjokolade gjør folk smartere eller gir bedre hukommelse, men den underbygger et behov for større og bedre studier.

Før du løper ut og hamstrer sjokolade, er det verdt å vite at det å spise generelt sunt også er forbundet med bedre kognitiv funksjon i alderdommen. Den såkalte MIND-dietten – som ligner veldig på de norske kostrådene – er for eksempel knyttet til mindre tap av kognitiv funksjon og lavere risiko for Alzheimers. Jeg har skrevet mer om dette her: «Godt for hjertet og godt for hjernen».

Reklame

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

4 kommentarer om “Sjokoladenyheter kan gjøre deg dum”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: