Mer godteri, mindre fedme?

Det skal godt gjøres å finne en person som mener at sukker og godteri ikke er usunt. I debatter om fedmeforebygging trekkes alltid sukker frem som et kritisk mål. Med den utbredte enigheten om at et høyt sukkerinntak er en risikofaktor for overvekt skulle man tro at denne sammenhengen er veldig sterkt og solid underbygget av forskning.

Men hva om et høyere inntak av godteri – som er en av de største kildene til tilsatt sukker – viste seg ikke å være knyttet til utvikling av overvekt og fedme? Hva om et høyere inntak tvert imot viste seg å være knyttet til lavere sjanse for overvekt og fedme hos barn?

Det er nettopp dette en ny metaanalyse og kunnskapsoppsummering i American Journal of Clinical Nutrition viser. Og bare så det er sagt: studien var ikke sponset av sukkerindustrien eller «Big Candy», forskerne var universitetsansatte og fikk støtte fra det australske forskningsrådet.

Betyr dette at kostrådene om sukker er feil? Har myndighetene og ekspertene som fraråder godteri ført oss bak lyset?

Eller er konklusjonen for god til å være sann?

Metaanalysen inkluderte 11 studier med barn fra 2 til 18 år. Barna som rapporterte å spise mest godteri hadde i snitt 18 % lavere odds for å være overvektige eller fete enn de som rapporterte å spise minst. Denne sammenhengen var signifikant både for sjokolade og annet godteri.

Høyere rapportert inntak av godteri var forbundet med lavere odds for overvekt eller fedme blant barn.
Barn som rapporterte høyest inntak av godteri hadde lavere odds for overvekt eller fedme enn barn som rapporterte lavest inntak.

I den norske studien til Andersen og medarbeidere av 4.- og 8.-klassinger var sammenhengen enda sterkere: De som spiste mest (89 gram per dag) hadde 50 % lavere sjanse for å være overvektige.

Metaanalysen taler for seg selv, men den kan dessverre ikke brukes til å rettferdiggjøre et høyt inntak av sjokolade og godteri.

Alle studiene som var inkludert i metaanalysen var tverrsnittstudier hvor barnas vektstatus og kosthold ble undersøkt samtidig. Slike studier gir et øyeblikksbilde av situasjonen, men mangler tidsaspektet som er nødvendig for å si noe om årsak og effekt. Denne studien er et lærebokeksempel på dette. Om de som oppga å spise mest godteri forble slankest over tid, vet vi jo ikke.

Revers kausalitet

Det er åpenbart mulig å være tynn og spise mye godteri, men sammenhengen mellom godteri og mindre risiko for overvekt som ble funnet her vil være særlig utsatt for revers eller motsatt kausalitet. Det ser ut som kostholdet påvirker helsetilstanden eller en sykdom, men sammenhengen kan like gjerne være motsatt. Med andre ord, de overvektige barna spiste kanskje mindre godteri nettopp fordi de var overvektige.

Samme fenomen kan få det til å se ut som at folk som spiser mindre har større sjanse for å være overvektige, at lettbrus øker sjansen for overvekt eller metabolsk syndrom, at alkoholavhold øker sjansen for å få hjerteinfarkt, at saltinntak ikke er knyttet til blodtrykk, at inntaket av mettet fett ikke er forbundet med hjerte- og karsykdom og så videre.

Den beste måten å unngå denne feilslutningen er å fastslå hvorvidt eksponeringen (godteri) kommer før utfallet (overvekt). Da forfatterne av metaanalysen i tillegg så på studier som gjorde nettopp dette, fant de ingen klar sammenheng mellom godteri og vekt. Den eneste randomiserte, kontrollerte studien fant ingen effekt på BMI av en 7-ukers sjokoladeintervensjon blant skoleelever. Dette tyder på at sammenhengen mellom godteri og mindre overvekt i tverrsnittstudier er spuriøs.

Er ikke godteri så farlig likevel? Illustrasjon: Scientific American, 2010
Er ikke godteri så farlig likevel? Illustrasjon: Scientific American, 2010

Feilaktig rapportering er selvsagt også en grunn til å tolke sammenhengen forsiktig. Noen feilrapporterer kanskje mer enn andre; en ny undersøkelse av europeiske tenåringer fant at overvektige var 3-4 ganger mer tilbøyelige til å underrapportere sammenliknet med normalvektige. Blant voksne har det vært vist at en biomarkør på sukkerinntak i urinen, men ikke selvrapportert inntak, er forbundet med høyere BMI.

Bare i én av studiene i metaanalysen ble det forsøkt å kontrollere statistisk for underrapportering, men konklusjonen i denne var den samme. I noen tilfeller er det også foreldrene som svarer for barna i slike undersøkelser.

Fire av tverrsnittstudiene brukte dessuten selvrapportert høyde og vekt som mål på overvekt.

Feil fokus på godteri?

Forfatterne nevner likevel muligheten for at godteri faktisk beskytter mot overvekt fordi det kanskje erstatter fett i kostholdet, som er mer energitett, eller at godteri – snodig nok – kan gi en metthetsfølelse. Det var nemlig ikke slik at de som spiste mest godteri i disse studiene spiste spesielt mye, selv om de spiste det relativt ofte.

Forfatterne sier til slutt:

This review suggests that, whatever its adverse contribution to other aspects of human health, confectionery is not a major driver of obesity. Therefore, it might be better to focus interventions that aim to reduce obesity on other components of daily dietary intake.

Jeg mener derimot at dataene ikke støtter denne konklusjonen. Dersom du er enig i de metodiske svakhetene som er nevnt over, må du også akseptere at disse faktorene også forkludrer tolkninger av studier som finner uventede sammenhenger mellom andre kostholdsfaktorer og helse, det være seg kosttilskudd, karbohydrater, fett, salt, melk m.m.

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

3 kommentarer om “Mer godteri, mindre fedme?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s