Sa Hippokrates virkelig «La din mat være din medisin»?

I disse «post-faktuelle» tider snakkes det nå mye om «alternative fakta«. Jeg tenkte derfor det var passende å ta opp én velkjent, akseptert «sannhet», nemlig at legekunstens far Hippokrates (460-377 f.Kr.) forkynnet at mat var medisin.

Uttrykket «La din mat være din medisin og medisin være din mat» («Let food be thy medicine and medicine be thy food») sies å være et gammelt kostholdsråd som altså tilskrives den greske Hippokrates, trolig antikkens mest kjente lege. Sitatet dukker opp i mange bøker, artikler, reklamer og foredrag, kanskje for å gi inntrykk av at man besitter skikkelig gammel, autoritativ og dyp kunnskap. I mine øyne er det mest av alt en floskel, særlig originalt er det i alle fall ikke.

Jeg er forresten ikke sikker på om jeg ville tatt Hippokrates’ kostholdsråd for god fisk heller. Han anbefalte for eksempel å bare spise ett måltid om dagen, sammen med utvannet vin, ikke å bade, å sove på harde senger og å gå naken som slankekur. Å kaste opp var også gunstig. I henhold til Hippokratisk medisin skyldtes sykdom en slags luftforurensning  (miasmer) pga. forråtnelse av lik, søppel og så videre som rammet personer som hadde ubalanser i «kroppsvæskene» blod, flegma og galle. Denne troen vedvarte til langt utpå 1800-tallet.

Men det må påpekes at ingen av Hippokrates’ egne tekster har overlevd, men en rekke andre forfattere som antas å ha levd noen hundre år etter hans død har skrevet om ham.

Feilsitert

I artikkelen Let not thy food be confused with thy medicine: The Hippocratic misquotation i ernæringstidsskriftet e-SPEN fra 2013 går Diana Cardenas ved El Bosque-universitetet i Colombia kritisk gjennom bruken av dette (påståtte) sitatet. Cardenas konkluderer med at Hippokrates for det første trolig ikke er opphavsmannen til det, og dersom han var det, mente han det ikke slik folk tror.

«La din mat være din medisin og din medisin være din mat» er ikke å finne i de 60 tekstene som utgjør samlingen Corpus Hippocraticum. Men dette er iMatogmedisinkke bare et feilsitat, skriver Cardenas, men også en feiltolkning av hvordan forholdet mellom mat og medisin ble forstått på Hippokrates’ tid. Kosthold ble sett på som én årsak til ubalanse i kroppsvæskene, og dermed en årsak til sykdom, og ernæring (og trening) var en viktig del av behandlingen for å styrke kroppen. Medisiner og kutting ble derimot brukt til å tømme kroppen for urene væsker.

Men de så ikke på mat som medisin. Cardenas forklarer:

In fact, food was considered as a material that could be assimilated after digestion (e.g. the air was also food) and converted into the substance of the body … By contrast, the concept of medicines at the time was a product which was able to change the body’s own nature (in terms of humor quality or quantity) but not be converted into the body’s own substance. Thus a food wasn’t considered a medicine.

Mange forfattere, til og med i høyst respekterte medisinske tidsskrifter, har brukt uttrykket for å legitimere ulike kosttilskudd eller matvarers farmakologiske egenskaper, men forveksler dermed mat og medisin, skriver Cardenas. Dette har ført til at feil informasjon har blitt en etablert sannhet i det vitenskapelige miljøet.

Today’s scientists have accepted it improperly as true that the concepts of food and medicine were confused in Antiquity by Hippocrates.

I en nyere artikkelJournal of Ethnopharmacology skriver to andre forskere også at Hippokrates’ tekster nevner remedier av planter som ble brukt som mat, men at «pseudo-aforismen» «La din mat være din medisin …» ikke er nevnt i hans tekster (eller tekster som tilskrives ham).

Mitt budskap er derfor at du ikke imponerer ved å appellere til denne frasen, men snarere står i fare for å dumme deg ut.

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: