Misoppfatninger om mat og kreft

Færre enn halvparten av amerikanere kjenner til at alkohol, bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt, for lite frukt og grønt og for lite fysisk aktivitet er reelle risikofaktorer for kreft, viser en ny undersøkelse av American Institute for Cancer Research (AICR). De fleste tror derimot at genmodifisert mat, hormoner i kjøtt og stress fører til kreft, selv om det ikke er bevist.

Et ikke-optimalt kosthold er en viktig årsak til død og tap av friske leveår grunnet ikke-smittsomme sykdommer i alle moderne samfunn. I en kronikk jeg skrev i fjor, forklarte jeg at de viktigste problemene i nordmenns kosthold er

  • for lite frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, nøtter og frø, omega-3, fiber, kalsium, melk og flerumettet fett
  • for mye bearbeidet kjøtt, salt, rødt kjøtt, transfett samt sukkerholdig brus

Men det folk flest er redde for er altså helt andre ting – takket være blant annet media. Som jeg skrev i nevnte kronikk:

I media eies imidlertid overskriftene av påstander om økologisk mat, kunstige søtningsstoffer, supermat, fruktsukker, GMO eller karbohydrater – som om det er dette som bebyrder oss mest.

Vi liker kanskje å tro at det finnes «supermat» som forebygger og enkeltmatvarer som nærmest er gift, men det er hele kvaliteten i kostholdet som teller. Undersøkelsen fra AICR bekrefter at det er et misforhold mellom reelle og opplevde farer. Bare halvparten av de spurte visste i tillegg at fedme er en risikofaktor for kreft.

Tobakk, arvelighet, stråling og mye sol var noen av de etablerte risikofaktorene de fleste kjente til. 60 prosent svarte imidlertid også at tilsetningsstoffer i mat er forbundet med kreft og 55 prosent svarte at kunstige søtningsmidler spesielt er forbundet med kreft – en økning på 20 prosentpoeng siden 2001. Genmodifisert mat og hormoner i kjøtt ble oppgitt av hhv. 54 og 52 prosent.

Bare 45 prosent kjente derimot med rette til at et lavt inntak av frukt og grønnsaker er forbundet med kreft og 40 prosent kjente til at røkt kjøtt og alkohol er en risikofaktor.

Forklaringen kan være at vi mennesker er tilbøyelige til å frykte ting vi ikke kan kontrollere selv, eller se, slik som tilsetningsstoffer og sprøytemidler i maten. Våre egne usunne valg er derimot lette å rasjonalisere. Ifølge en rapport fra Cancer Research UK kunne 43 prosent av alle nye krefttilfeller (i 2010) tilskrives kontrollerbare, unngåelige risikofaktorer (det varierer etter type kreftsykdom).

Men forvirringen er heller ikke uventet. Skal man stole blindt på all forskning som publiseres, er alt vi spiser forbundet med økt eller redusert risiko for kreft, noe som selvsagt selger godt i media: Én gjennomgang av klassiske matoppskrifter fant at 80 prosent av ingrediensene en eller annen gang har vært forbundet med kreftrisiko blant mennesker – fra kalv til rosiner. Men mange har nok en tendens til å glemme det viktige prinsippet som Kreftregisteret har påpekt:

Det er ikke tilstrekkelig at en sterk sammenheng er funnet i en enkelt studie, den må også være reproduserbar, altså funnet i mange store, velutførte studier. Funnet må være plausibelt, det vil oftest si at det må ha en biologisk forklaring.

Les mer om undersøkelsen fra AICR her: Half of Americans Don’t Know One of the Biggest Cancer Risks

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Misoppfatninger om mat og kreft”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s