Boktips: How to Eat Better av James Wong

Hadde jeg ikke visst hvem James Wong var, hadde jeg nok aldri kjøpt denne boken. Tittelen How to Eat Better er jo ganske generell, og låter som den type bøker jeg ikke er interessert i å lese. Men jeg ville gi denne en sjanse.

James Wong er en britisk etnobotaniker og hagedesigner, og dermed ekspert på planter. Han har tidligere blant annet laget en tv-serie for BBC om planter som medisin, og deltar i Michael Mosleys nye tv-serie, The Secrets of Your Food. Han har også en morsom Twitter-profil hvor han blant annet tvitrer om myter om mat.

«How To Eat Better» handler ikke om dietter eller hva slags kosthold man bør spise, men om hva ulike matvarer fra planteriket inneholder: grønnsaker, frukt, korn, belgvekster, kaffe og te, sjokolade og alkohol. Det spesielle med boken er imidlertid at den tar for seg forskjeller mellom ulike sorter av hver enkelt matvare – for eksempel mellom Granny Smith og Red Delicious i kapittelet om epler. Visste du for eksempel at Lollo Rossa-salat har 690 ganger mer polyfenoler enn isbergsalat?

Utklipp fra «How To Eat Better»

Wong er opptatt av at «bearbeidet» har blitt et ufortjent negativt ladet begrep. Som han skriver i innledningen er mange sterkt bearbeidete matvarer mer næringsrike enn mindre bearbeidete. Noe av det mest interessante i boken er hvordan næringsinnholdet og de mulige helseeffektene i maten påvirkes av bearbeiding. Å koke blåbær i noen minutter gir for eksempel dobbelt så mye antioksidanter. Å sette sjampinjonger i sola i en times tid gjør dem til en svært god kilde til D-vitamin, mens epler kan få 6 ganger mer C-vitamin av å stå i vinduskarmen enn av å stå i kjøleskapet. Spinat får tre ganger så mye A-vitamin av noen minutter i stekepanna. Noen matvarer er på den annen side mer næringsrike i rå tilstand.

Med denne kunnskapen kan man, ifølge Wong, gjøre nesten alle matvarer til «supermat»:

This book is all about practical, real-world advice that can work for anyone. Frankly, all fruit, veg and whole grains are good for you; I have provided a bunch of simple ideas on how you can make them even better.

Dette er bare noen av mine yndlings-fakta fra boken:

  • Cherrytomater er mye mer rike på fytokjemikalier enn større tomater (fordi de har en større andel skinn)
  • Hermetiske tomater – og særlig tomatpuré – har mye mer lykopen enn ferske tomater
  • Brokkoli kan miste 70 % av C-vitaminene på bare seks dager, men kjøling og innpakking i plast hindrer dette
  • Det lønner seg å spise skallet på søtpoteter
  • «Parboiled» hvit ris har lav glykemisk indeks

Boken har også mange spennende og uvanlige (for meg i alle fall) oppskrifter. Jeg gleder meg til å prøve curryen med grønne bananer!

Reklamer

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Boktips: How to Eat Better av James Wong”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s