Slankereklamer stemmer dårlig med virkeligheten

Svært mange sier at de prøver å få en slankere kropp; i 2015 rapporterte 35 prosent av de spurte i en SIFO-undersøkelse å ha prøvd en form for slankediett i løpet av de siste 12 månedene. Hvor mange som lykkes er umulig å vite, men mange prøver igjen og igjen, og overvektratene ser ikke ut til å bli reversert med det første.

Ifølge reklamene er det tydeligvis en enkel sak å gå ned i vekt, så lenge man bare velger DEN dietten. Før- og etter-bilder og vitnesbyrd («testimonier») om store vekttap, fra vanlige eller kjente mennesker brukes, brukes for å vekke troverdighet. Men en ny studie viser at vekttapet som rapporteres i slike vitnesbyrd overhodet ikke samsvarer med det som er vist i randomiserte kontrollerte studier av kommersielle dietter.

Forfatterne av studien gjennomgikk alle vitnesbyrd på nettsidene til 20 ulike dietter og sammenliknet påstandene i disse med resultater fra randomiserte kontrollerte studier. Dietter som både hadde vitnesbyrd på nettsidene og var testet i randomiserte kontrollerte studier var

  • Weight Watchers (8 studier)
  • Jenny Craig (3 studier)
  • Nutrisystem (3 studier)
  • Medifast (1 studie)
  • OPTIFAST (4 studier)
  • SlimFast (8 studier)
  • Atkins (9 studier)
  • Biggest Loser Club (1 studie) 
  • eDiets (1 studie)

Vekttap som ble oppgitt i reklamene var (medianverdier)

  • 16,9 kilo for Weight Watchers
  • 35,7 kilo for Jenny Craig
  • 28,2 kilo for Nutrisystem
  • 30,9 kilo for Medifast
  • 35, 2 kilo for OPTIFAST
  • 21,6 kilo for SlimFast
  • 36,4 kilo for Atkins
  • 49,5 kilo for Biggest Loser
  • 14 kilo for eDiets

Små vekttap vist i kliniske studier

I alle randomiserte kontrollerte studier var imidlertid det typiske vekttapet mye lavere, både på kort og lang sikt. Mens for eksempel vitnesbyrdene for Atkins-dietten beskrev vekttap på over 45 kilo etter 12 måneder, fant de randomiserte studiene et mediant vekttap på mellom 2 til 11 kilo.

Fem personer sto fram med vekttap på rundt 30 kilo etter 6-11 måneder med Weight Watchers, mens randomiserte kontrollerte studier med 488 deltakere fant bare 3,5 til 6,6 kilos vekttap i samme tidsperiode.
Unge kvinner i reklamene
I alle disse var kun kvinner med i reklamene, studiene inkluderte begge kjønn. Gjennomsnittsalderen var også noe lavere i reklamene enn i studiene, men dette kan trolig ikke forklare den store forskjellen i vekttap. Denne studien handlet kun om hele vektreduksjonsprogrammer, ikke slankemidler eller generelle dietter, men konklusjonen kan være overførbar, se f.eks. mine tidligere innlegg om kosttilskuddet glucomannan (også kalt Glucovekt eller Coffee&Konjac). De undersøkte ikke mer subtile former for reklamer, som reportasjer i aviser og ukeblader.

De fleste reklamene kom med et forbehold i liten skrift om at resultatene var «utypiske», bortsett fra SlimFast og Atkins.

Kortvarige effekter

En tidligere metaanalyse undersøkte langtidseffektene av de populære Atkins-, Zone-, South Beach- og Weight Watchers-diettene i randomiserte kontrollerte studier. Av studier med 12 måneders oppfølging eller mer var effektene av Weight Watchers mest konsekvent, med et gjennomsnittlig vekttap på mellom 3,5 og 6 kilo. I studier hvor Atkins, Zone og Weight Watchers har vært sammenliknet med hverandre, har vekttapet vært nokså likt og beskjedent etter 12 måneder.

Disse effektene kan imidlertid overestimere det som oppnås i praksis, i «virkeligheten». I en britisk undersøkelse av overvektige som ble henvist av fastleger til Weight Watchers-kurs, var median vektnedgang bare 2,8 kilo, eller 3 % av kroppsvekten. De som fullførte et kurs oppnådde større vekttap. Selv om et så beskjedent vekttap er helsemessig relevant, virker det kanskje lite forlokkende for en som vil ned 20-30 kilo.
Dietter virker, men …

Jeg vil ikke av den grunn latterliggjøre enhver diett; alle dietter virker for så vidt når kaloriinntaket reduseres, i den grad de er mulig å leve med. Til tross for at de fleste voksne mennesker sier at de prøver å passe på vekta, eller gå ned i vekt, er det ikke helt sosialt akseptabelt å gå på diett. Vår egen biologi kan etter hvert også motvirke store vekttap.

Ved å skape oppskrudde forventninger om raske og lettvinte løsninger med dramatiske effekter, ødelegger slankekurene kanskje både for seg selv og pasientenes etterlevelse. På den annen side er ikke realistiske mål nødvendigvis bedre for å lykkes med vektreduksjon; les «Slanking og myten om realistiske mål».

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: