Kalorier i restaurantmat – fast-food er ikke nødvendigvis verst

I disse julebordtider er det høysesong for restaurantbesøk for mange av oss. Da er det forståelig nok ikke sunnhet og kalorier som står i fokus, siden det tross alt er «jul bare én gang i året» (nåja!?) og julematen ikke er hverdagskost.

Ellers i året er det imidlertid også lite oppmerksomhet på restaurantmatens ernæringsmessige kvalitet, mens vi alle har lett for å utpeke fast food som en synder, kanskje en hovedårsak til den store fedmeepidemien. Man har jo sett for eksempel «Super Size Me«, lest «Fast Food Nation» og hørt andre skrekkhistorier om hvor kaloririke rettene kan være. Tidligere i år ble jeg selv intervjuet i en sak om en ny «monsterburger» fra McDonalds, som har ca. 750 kalorier. Selv om jeg ikke ser noen grunn til å anbefale den til noen, påpekte jeg også til slutt at hamburgere man får på vanlige restauranter ikke nødvendigvis er sunnere eller mindre kaloririke.

To nye studier som er publisert i British Medical Journal bekrefter dette.

Jeg har merket meg at mens alt av fast food- og gatekjøkkenmat blir sett på som nærmest umoralsk og automatisk helsefarlig, blir andre typer serveringssteder stort sett fritatt fra kritikk for næringsinnhold og store porsjoner.

Men i den første nye studien har forskere fra seks land – USA, Brasil, Finland, Ghana, India og Kina – analysert og sammenliknet energiinnholdet i mer enn 220 hovedretter fra tilfeldig utvalgte fast food-restauranter og vanlige restauranter. De fant at kaloriinnholdet i den populære fast food-maten var i snitt 33 prosent lavere per porsjon enn i måltider fra vanlige «sitt ned»-restauranter. I begge tilfeller var rettene som regel ekstremt kaloririke, uansett land  og type restaurant.

I Finland og India var det ingen signifikant forskjell i kaloriinnhold mellom sitt-ned- og fast food-restauranter, mens finske kantinemåltider hadde i snitt 880 kalorier per porsjon. 

Et fast food-måltid hadde i snitt litt 809 kalorier per porsjon, mot 1317 kalorier i restaurant-måltidene (ikke medregnet drikke). Forskjellen skyldes i hovedsak at fast food-porsjonene var mindre.

Det er altså ikke slik at det bare er amerikanske restaurantmåltider som er enorme, men kinesiske fast food-måltider var mindre kaloririke.

Noen vil kanskje tenke at mat fra vanlige restauranter likevel er «sunnere», med tanke på råvarer og kvalitet. Men denne studien tyder ikke på det; en av de mest kaloririke rettene fra en amerikansk restaurant var for eksempel pasta i ostesaus (Fettuccine Alfredo) med baguett, med over 2500 kalorier per porsjon – uten drikke, forrett eller dessert!

Hele 94 prosent av restaurant- og fast food-måltidene hadde mer enn 600 kalorier per porsjon, som anbefales som en maksgrense for et sunt måltid av britiske helsemyndigheter. Det tilsvarer litt under ca. 1/3 av dagsbehovet for energi for en gjennomsnittlig voksen, middels aktiv kvinne, eller en liten mann.

En annen ny studie fra England fant også signifikant høyere kaloriinnhold i måltidene fra vanlige restauranter enn fast food-restauranter; i gjennomsnitt 268 kalorier mer per porsjon, og ca. 400 kalorier mer for hamburger-måltider. Vanlige restauranter hadde 5 ganger større tilbøyelighet til å servere måltider med mer enn 1000 kalorier per porsjon enn fast food-restauranter, mens bare 9 % av restaurantene hadde retter med maks 600 kalorier.

Er det så viktig?

Ett enkelt kaloririkt måltid en sjelden gang er ikke noe problem, og trenger ikke å føre til vektøkning dersom det avbalanseres med mindre mat til neste måltid eller dag. Problemet er at de fleste ikke kompenserer for store enkeltmåltider ved å spise mindre neste dag. Energitett mat, særlig med mye fett, fører til såkalt «passiv overspising», og overspiser de fysiologiske metthetssignalene. Tidligere studier har vist at personer som spiser oftere ute har høyere totalt energiinntak, og høyere BMI. Det er nok mindre vanlig å spise på restaurant i Norge enn i mange andre land, men også her blir restaurant- og kantinemat mer hverdagslig.

De nye studiene er et argument for at det å opplyse om energi- og næringsinnhold er viktig også i tradisjonelle restauranter, og ikke bare på fast food-steder. Den viser også at det er et stort potensial for serveringssteder å redusere porsjonsstørrelsene. Dette vil gi mer valgfrihet til forbrukerne, og gjøre det mulig å spise oftere ute uten at det går for mye utover vekta. Det må man vel kalle vinn-vinn?

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

4 kommentarer om “Kalorier i restaurantmat – fast-food er ikke nødvendigvis verst”

 1. Bra saker!

  «(…) hadde mer enn 600 kalorier per porsjon, som anbefales som en maksgrense for et sunt måltid av britiske helsemyndigheter.»

  Men hva i all verden er det for noe vås? Hvis du har et daglig energibehov på 2500 kcal – ikke uvanlig for en aktiv mann – er 500/500/1000/500 en helt naturlig inndeling av fire måltider. Vi vet jo at det er det totale energiinntaket som teller. Hvorfor skulle 600 være en «maksgrense for et sunt måltid»? Og hva vil det i det hele tatt si?

  1. Du har rett i det, men det er jo en generalisering og er satt ut fra personer med et relativt lavt energibehov. Det er også begrunnet med at folk flest allerede spiser for mye. Du kan lese litt om det her: https://www.gov.uk/government/news/plans-to-cut-excess-calorie-consumption-unveiled og her: https://www.nhs.uk/oneyou/for-your-body/eat-better/keep-track-of-calories-400-600-600/

   «… encouraging adults to consume 400 calories at breakfast, and 600 for lunch and dinner; this comes as adults consume 200 to 300 calories in excess each day»

   Her hjemme har vi ingen slik anbefaling, men Nøkkelhullsforskriften sier at et fullstendig måltid kan ha maks 750 kcal for å bruke nøkkelhullsmerket.

 2. Hmm..kan det tenkes at det er andre faktorer enn kalorier som har betydning for om maten er » sunn» eller ikke? For eksempel de forskjellige makronutrientenes effekt på kroppen? En kalori er vel igrunn bare en måleenhet uten kjemiske egenskaper i seg selv? Hvordan måler kroppen antall kalorier som er inntatt? Har det kanskje også betydning hvor «prosessesert» maten er?

  1. Helt riktig, derfor skriver jeg konsekvent ikke «sunn» eller «usunn» her, men presiserer at det er energiinnholdet. Men om man ser på detaljene i studien, og det som faktisk serveres, ser man at de kaloririke rettene ikke virker spesielt næringsrike på restaurantene heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s