Blir du snill av pepperkaker?

Det har visstnok lenge eksistert en tro på at man blir snill av å spise pepperkaker, spesielt i Sverige. Det er fortsatt noen som mener dette, blant annet på grunn av krydderet. Men stemmer de teoretiske antakelsene?

Dette ville overlege Jonas Ludvigsson ved barneklinikken på Örebro Universitetssykehus komme til bunns i, og gjorde en randomisert, klinisk studie blant personalet på sykehuset (30 personer). Han ga personalet én pepperkake per dag i tre dager, mens de ikke fikk pepperkaker i tre påfølgende dager. Deltakernes godhet ble så bedømt av andre på en skala fra 0 til 10. Summen ble sammenliknet mellom dagene med pepperkaker og «placebo»-dagene.

Resultater

Under pepperkakedagene ble 14 deltakere snillere mens 11 ble mindre snille og fem uforandret. Pepperkaker hadde ingen statistisk signifikant effekt på deltakernes snillhet.

Det var imidlertid en tendens til at deltakerne gjorde flere gode gjerninger i pepperkakedagene, for eksempel kjøpte godteri, var snill om morgenen, eller spilte trombone.

Bivirkninger, som hodepine, hoste og halsvondt, forekom både i pepperkake- og placebodagene. Én fikk også interessant nok vondt i armen da han/hun spiste pepperkaker.

Ikke endelige bevis

Studien motbeviser kanskje ikke fullstendig effekten av pepperkaker. Deltakerne var ansatte på en barneklinikk, som kanskje i utgangspunktet var «for» snille til at pepperkaker kunne ha en effekt.

Dosen som ble brukt (én pepperkake) var kanskje også for lav. Ludvigsson påpeker at 30-40 pepperkaker per dag kan dekke dagsbehovet for vitamin D.

Les hele artikkelen fra 2011 hos Läkartidningen!

Foto: Erik Arnesen
Reklame

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: