Det er straks nytt år, en gylden anledning til å endre vaner eller bare komme tilbake til gode hverdagsrutiner etter en jul med litt mye nytelse. Mange velger å kickstarte året med en diett, og en av de store trendene de siste årene har vært såkalt «clean eating» eller ren mat. Det høres jo lite kontroversielt og vanskelig ut å bare spise «rent», selv om det i praksis bare er et mildnende uttrykk for en diett (og kjemofobi).
Å spise mindre ferdigmat eller junk-food er lurt dersom man spiser det ofte, og for helsas skyld vil mange oppsøke oppskrifter fra blogger om nettopp «clean eating». Men er denne maten nødvendigvis sunnere? En ny analyse av såkalt «rene» oppskrifter viser at mat fra slike blogger ikke er spesielt bedre ernæringsmessig sett enn konvensjonelle oppskrifter, og at de heller ikke scorer høyt med tanke på innhold av blant annet sukker, salt og fett.
I denne studien ble ernæringsprofilen i mat som promoteres av «clean eating»-bloggere sammenliknet med tilsvarende oppskrifter fra «vanlige» nettsteder. Forfatterne undersøkte 13 ulike matblogger og totalt 86 oppskrifter i kategoriene frokost, snacks/søtsaker, desserter og smoothies (ikke jule- eller påskeoppskrifter og lignende).
De fant at de mest brukte ingrediensene blant «clean eating»-bloggene var kokosolje, honning, salt og nøtter. Nesten halvparten av frokostene inneholdt honning, ellers var havre, kokosolje, kanel, bær og banan mye brukt. I de konvensjonelle oppskriftene var derimot smør, mel og brunt sukker vanligst.

Dessertene var mest de kaloririke og kaloritette rettene, med i gjennomsnitt ca. 380 kcal per porsjon, etterfulgt av frokost (ca. 360 kcal) og smoothies (ca. 355 kcal). Totalt sett hadde oppskriftene relativt mye fett (47 % av energiinnholdet), lite karbohydrater (38 %) og protein (10 E%) og bare 5 gram fiber. Innhold av kalorier, karbohydrater, sukker og salt var generelt sett likt i «clean eating»-oppskriftene som i de konvensjonelle. Clean-eating oppskriftene hadde imidlertid mer protein, fett og fiber.
Det var få oppskrifter fra begge typer blogger som oppfylte WHOs ernæringskriterier. Bare 15 % av «clean eating»-oppskriftene var innenfor WHOs anbefalinger om karbohydrater (minst 55 E%), og 13 % var innenfor anbefalingen om maks 10 E% sukker (6 % i de konvensjonelle).
Sammenliknet med de britiske kriteriene for traffikklysmerking på mat, var det faktisk færre av «clean eating»-oppskriftene som oppfylte kriteriene for «grønt lys» på salt, sukker og fett. Begge typer oppskrifter ville generelt fått «rødt» lys på mettet fett.
Det virker kanskje overraskende at så mye som 39 av oppskriftene fra «clean eating»-blogger ville få et rødt merke for sukkerinnhold dersom de hadde vært solgt i butikken. Men som jeg har skrevet om tidligere er det mange såkalt «sukkerfrie» oppskrifter der ute som egentlig er fulle av sukker: «Sukkerfritt» med masse sukker. Selv om de bruker lite vanlig, hvitt sukker, bruker de som nevnt mye honning og andre sukkerholdige søtningsmidler. Men honning er ikke sunnere enn sukker.
Gir en aura av sunnhet
Resultatene betyr selvsagt ikke at det er skadelig eller direkte usunt å bruke oppskrifter fra nettsider om «clean eating». Men man kan altså bli «lurt» dersom man gjør det for å gå ned i vekt, spise mindre kalorier eller sukker. Det er mulig at mange spiser større mengder av «clean eating»-mat, ettersom maten oppfattes som iboende sunn. Dette kalles «halo-effekten», eller «glorie-effekten», som jeg har beskrevet tidligere:
Vi har en tendens til å tro at sunn mat (som f.eks. frukt eller grovt brød) har en «glorie» rundt seg, som påvirker resten av måltidet, deriblant måltidets effekt på vekta. Folk forbinder ofte sunn mat som slankende mat
Dette kan for eksempel på forbrukere til å underestimere kaloriinnholdet i mat som er merket som «økologisk», «fettfattig» og så videre.
Helseeksperter oppfordrer ofte folk til å lage mer mat selv fra bunnen av, men denne studien viser altså at det ikke automatisk fører til bedre ernæring.
En tidligere undersøkelse av seks populære blogger (totalt 96 oppskrifter) fant at oppskriftene hadde i gjennomsnitt mer mettet fett og salt enn anbefalt (ikke medregnet tilbehør eller desserter), men vegetar- og fiskeoppskrifter var noe bedre og hadde lavere energiinnhold. Bloggene som var med i denne undersøkelsen spiller spiller imidlertid ikke på helse, slik «clean eating»-bloggerne gjør.
Mye usunt fra kjendiskokker
I 2012 viste dessuten en studie i British Medical Journal at ferdigmat fra butikken kan være sunnere enn mat fra kjendiskokker, med hensyn til innhold av karbohydrater, sukker og fiber. Oppskriftene fra TV-kokker (inkludert Jamie Oliver) hadde også signifikant flere kalorier og mer fett og mettet fett per porsjon, og flere oppskrifter enn ferdigretter ville fått et «rødt» trafikklys-merke dersom de hadde vært solgt i butikk.
En senere, større studie fant at mat av 26 kjendiskokker generelt har mye av både fett/mettet fett, sukker og salt; hele 87 prosent av oppskriftene hadde en usunn ernæringsprofil og 96 prosent hadde for mye mettet fett. Dette til tross for at mer enn 75 prosent av de spurte mente i en britisk undersøkelse mente at kjendiskokker fremmer et sunt kosthold. Kanskje det kan forklare noe av at det å se på matprogrammer på TV er forbundet med høyere BMI? To av kjendiskokkene i den nevnte studien hadde oppskrifter med i gjennomsnitt mer enn 1000 kalorier per porsjon.
En nyere studie fant imidlertid at oppskrifter fra internett (nærmere bestemt Allrecipes.com) generelt er mindre sunne enn både ferdigmiddager og oppskrifter fra kjendiskokker.
Konklusjon
Dersom du går inn i det nye året med ambisjoner om å lage mer mat fra bunnen av, er det et prisverdig mål som kan ha mye positivt for seg! (Jeg gjør nesten alltid det selv.) Men du kan altså ikke forvente at alt blir sunt fordi det er hjemmelaget eller «rent».
Én tanke om “«Ren mat» gjør deg ikke nødvendigvis sunnere”