Villedende linsechips?

La det være klart: Jeg har ingenting imot hverken Maaruds eller andre varianter av linsechips. De er gode! Men det betyr ikke at merkingen og markedsføringen bør være uredelig.

Ifølge den danske Fødevarestyrelsen (tilsvarer Mattilsynet i Norge), er merkingen av linsechipsene fra Taffel (Taffel, Estrella og Maarud er alle en del av samme snacksselskap) villedende. Som EkstraBladet skriver 7. juli: de bliver markedsført med et stort beskidt fupnummer.

Det brukes to ernæringspåstander foran på pakken: 13 % protein og 40 % mindre fett. Dette, kombinert med at produktet altså er basert på linser, gir et inntrykk av sunnhet. Mens det er korrekt at de inneholder 13 % protein, er det påstanden «40 % mindre fett» som ifølge de danske myndighetene er tvilsom.

Screenshot fra Maarud.no, juli 2019

Upassende sammenlikning

Linsechips (som tidligere het SuperBites) er bakte chips av bl.a. linsemel, .og inneholder 17 % fett, mens alminnelige potetchips («Potetgull») fra Maarud har ca. 32 %. En forskjell på mer enn 40 %, med andre ord. Det er denne forskjellen som er bakgrunnen for Maaruds påstand.

Problemet er at linsechipsene som nevnt er bakt, mens potetchips er fritert i olje. Det blir derfor misvisende å sammenlikne de to produkttypene; linsechips bør i stedet sammenliknes med andre bakte chipsprodukter.

Som EkstraBladet viser, er fettinnholdet i linsechips faktisk nøyaktig likt Kims’ Snack Chipssom er bakte chips av potetmel. Snack Chips i Norge har ifølge produsenten 19 % fett, dvs. at linsechips har bare 10 % mindre fett.

Maaruds egne Potetskruer og SuperChips er andre bakte produkter med hhv. 18 og 20 % fett som er mer relevante sammenlikninger. Man kan også sammenlikne dem med Sørlandschips sine Poppa chips. Mye mindre fett er det i saltstenger (bare 3 %), som også er bakt. Merk at kaloriinnholdet i linsechipsene er bare rundt 10-12 prosent lavere enn vanlige, friterte chips.

Saltinnholdet i linsechips er dessuten dobbelt så høyt, så forestillinger om om at linsechips er sunt må man ta med en klype salt. Men gode er de uansett! (Jeg er selvsagt ikke sponset av noen som helst.)

En mer indirekte fordel er at linsechipsene kommer i mye mindre poser (95 gram) enn potetgull (250 gram). Kjekt for den som har en tendens til å tømme helse posen så snart den er åpnet, men det vil de kanskje ikke skryte av?

Reklame

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Villedende linsechips?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: