Boktips: The Way We Eat Now av Bee Wilson

En av mine favorittbøker er Consider The Fork av den britiske matskribenten Bee Wilson, som jeg omtalte her for seks år siden. Der tok hun en historisk reise i kjøkkenutstyrenes overraskende fascinerende verden. Hennes nyeste bok, The Way We Eat Now, angår derimot nåtiden.

Boken er en analyse av moderne matkulturer og spisemønstre i både global og en «vestlig» sammenheng. Den begynner ganske kritisk og harselerende, og uttrykker frustrasjon over både individuelle spisevaner, junk food og selve matsystemet. Slike dystre hjertesukk er lite nytt for meg, så jeg var litt redd for at hele boken kom til å være en lang klage på det moderne liv og en romantisering av gamle dager – slik for eksempel Michael Pollan har en tendens til å gjøre. Samtidig er det som beskrives pålitelig, og det er nyttig lesning for den som ikke jobber med slike spørsmål til daglig. Flere anerkjente eksperter er sitert.

Fortellingene om hvordan måltidsvanene har endret seg er interessante, selv om karakteriseringen av oppbrudd, eller at «ingen lager middag lenger», ikke stemmer helt med den generelle tilstanden i Norge og resten av Skandinavia. Men den økende individualismen når det gjelder kosthold er ifølge Wilson roten til mye vondt.

En annen god observasjon er at folks kosthold nesten ikke er preget av bestemte basismatvarer (staple foods) lenger; tidligere kunne man nærmest dele land og verdensdeler opp i hva slags basismatvarer folk spiste, for eksempel brød og ris, men dette har mistet betydning i dag. Det er positivt at folk ikke er så avhengige av én matvare for å holde seg mette og i live, men det kan også ha svekket våre ulike kulturers «kulinariske struktur»:

What happens – to our psyche as much as our bodies – when food can be absolutely anything? The freedom of choice is extraordinary; and terrifying.

Det er selvsagt mest uheldig når slike bærebjelker erstattes av tomme kalorier, og den stadige «snackifiseringen» av kostholdet er en av de mest markante utviklingene de siste tiårene. Vi har alltid likt å spise mat med mye kalorier, sukker og fett, men mens det tidligere ble spist for å feire eller bli mette, spiser vi det mer og mer stort sett av kjedsomhet. Wilson påpeker imidlertid at fremveksten av junk-food og andre dårlige uvaner ikke bare må tilskrives forbrukernes viljestyrke:

As things stand, our culture is far too critical of the individuals who eat junk foods and not critical enough about the corporations who profit from selling them. 

Det er nettopp her mange av de beste sidene ved boken kommer fram, når Wilson skriver om kompleksiteten som ligger bak våre valg og muligheter. Problemet er at så mange mennesker rett og slett er tvunget til å nedprioritere matlaging og måltider. Et sunt og balansert kosthold er derimot en enkel sak dersom man ikke trenger å gå på jobb eller skole, spare penger, «or travel by car, bus or train, or shop at a supermarket, or live in a city, or share a meal with children, or look at a screen, or get up early, or stay up late, or walk past a vending machine, or feel depressed, or be on medication, or have a food intolerance, or own an imperfectly stocked fridge», for den det måtte angå!

Portrett av Bee Wilson. Foto: The Observer/The Guardian
Hun er også befriende klar over at løsningen med dagens kostholdsproblemer ikke nødvendigvis er å se bakover. «Ikke spis noe din bestemor ikke ville gjenkjenne som mat» har blitt et populært ordtak blant forståsegpåere, men kosthold på bestemødrenes tid var ikke bare-bare. En rekke gode, flotte matvarer vi nyter i dag ville vært ukjente for bestemor.
It’s simply not true that our great-grandmothers would only recognise meat that was organic or grass-fed.
Fremfor å gå i nostalgi-fella må vi se fremover, og Wilson viser til flere inspirerende og håpefulle tegn til at vi beveger oss til, eller er inne i, en ny fase i den såkalte ernæringstransisjonen (nutrition transition), en fase som kjennetegnes av et sunnere og mer bærekraftig kosthold.

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Én tanke om “Boktips: The Way We Eat Now av Bee Wilson”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s