Er svigermors julemiddag mer usunn?

Jule- og nyttårsfeiringen kan være en påkjenning for kroppen. Man ser faktisk at hjerteinfarkt, hjertesvikt og dødelighet av hjerte- og karsykdommer topper seg nettopp rundt julaften og nyttårsaften. Noe av dette har blitt tilskrevet «Feriehjerte-syndromet«, som inkluderer hjerterytmeforstyrrelser, særlig høy puls og hjerteflimmer knyttet til kombinasjonen av blant annet stress, kulde, høyt alkoholinntak og store måltider.

En nyere studie fra Nederland hevder dessuten at å feire jul med svigerforeldre kan være negativt for helsa!

«The effect of having Christmas dinner with in-laws on gut microbiota composition»

Som tittelen på studien viser, handler den nærmere bestemt om mikrobiotaen i tarmen, noe som antas å ha en betydelig innflytelse over den generelle helsa. Selv om sammensetningen av mikrobiotaen påvirkes av både mat og alkohol, kan psykisk stress – for eksempel familien – også spille en rolle, tenkte forskerne. På den annen side kan endringer av mikrobiotaen også påvirke den mentale helsa; dyrestudier har for eksempel knyttet dette til symptomer på angst. En studie fra februar i år fant også en sammenheng mellom visse tarmbakterier og depresjon hos mennesker.

Den nye studien inkluderte 28 unge, friske personer som besøkte enten sin egen familie eller svigerfamilien i julen. Deltakernes avføring ble analysert for å finne endringer i mangfoldet og sammensetningen av tarmbakterier mellom lille julaften og andre juledag. Ikke uventet økte inntaket av mettet fett og protein i begge grupper, som en følge av et økt kjøttinntak, mens inntaket av fiber gikk ned. Alkoholinntaket økte også mye i begge grupper.

Risikofaktor for depresjon?

Sammenliknet med de som besøkte sin egen familie i julen, var det en økning i tarmfloraens mangfold blant de som besøkte svigerfamilien. Det var også forskjeller i flere bakteriearter mellom gruppene. Størst forskjell var det i arten Ruminococcaceae_UCG-009, som ble redusert blant de som besøkte svigerfamilien og økte blant de som besøkte sin egen familie. Lavere nivåer av Ruminococcus-bakterier er i andre studier forbundet med psykisk stress og depresjon.

Det var altså dette ene funnet som førte til overskrifter som «Christmas dinner risk?» og «Finally, an excuse to avoid seeing your in-laws this Christmas!«. Det er alltids «artig» å spekulere, men med forbehold om min begrensede kunnskap om tarmbakterier er jeg skeptisk til at studien forteller oss særlig mye.

Å si at julemiddager hos svigers kan føre til depresjon via tarmfloraen er kanskje kreativt, men mildt sagt søkt. Hvorvidt deltakerne følte seg mer deprimert eller stresset hos svigerforeldrene ble heller ikke undersøkt.

Nei, det er nok for tidlig å skylde på svigermor.

Nå skal det sies at studien åpenbart er utført med et aldri så lite jule-glimt i øyet ettersom forfatteren illustrerer artikkelen med dette bildet av en berømt spansk julekrybbe-figur:

«El Caganer». Hentet fra de Clercq et al.
Reklame

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: