Dietter på godt og vondt

I høst hadde jeg gleden av å være medforfatter av en studie tilknyttet prosjektet Bergen i Endring COVID19, som ser på konsekvenser av koronapandemien og tiltakene som ble innført i mars 2020. Denne studien handlet om «emosjonell spising», eller «trøstespising», og viste at over halvparten av de spurte (ca. 25 000 personer) rapporterte episoder med trøstespising. Psykisk stress og bekymringer var også knyttet til et høyt inntak av sukker og sukkerholdig drikke.

Dersom disse vanene ble langvarige (det er uvisst), antar jeg at dietter kommer til å være like mye i vinden nå som i tidligere januarmåneder.

I læreboken Samfunnsernæring som kom i 2019, skrev jeg og Helle Margrete Meltzer et kapittel om motedietter, eller «alternative» dietter, som vi kalte det. Da vi fikk flere gode tilbakemeldinger på dette, og det er et tema som er av stor allmenn interesse, fikk vi tillatelse til å publisere det i andre kanaler. Vi har derfor nå fått en litt lengre og bearbeidet artikkelversjon ut på nettsiden til Norsk Tidsskrift for Ernæring; dette vil også komme på trykk i senere utgaver.

Artikkelen tar for seg blant annet litt om utbredelse og holdninger til dietter i befolkningen, helseeffekter og betydningen for folkehelsen av ulike dietter (fra Atkins til «raw food») og dietter generelt. Til slutt gir vi noen betraktninger om hvordan både fagfolk og forbrukere bør forholde seg til dem. Det er en tendens til at dietter blir harselert med og sett på som grunnleggende useriøse, spesielt blant ernæringsfagfolk, men vi anbefaler heller å ha «en grunnleggende skeptisk, men ikke kynisk, holdning».

Les artikkelen her: Alternative dietter: Tro, håp og vitenskap.

Reklame

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: