Unngå vann til måltidene?

At man bør unngå å drikke vann til maten, er en påstand som kanskje ikke er så utbredt lenger. Som jeg skrev i innlegget Kald drikke dårlig for fordøyelsen? finnes det likevel noen som har en oppfatning av at vann (eller kald drikke) til maten er skadelig for litt av hvert.

Men for nøyaktig 100 år siden (13. januar 1912) stakk JAMA, tidsskriftet for den amerikanske legeforeningen, hull på denne myten. Ifølge artikkelen var det ganske vanlig å fraråde å drikke vann under måltider, da det angivelig skulle være «grusomt» for «organismens velferd» ved bl.a. å uttynne magesyra og å «skylle» maten gjennom magesekken, før næringsstoffene rakk å bli absorbert.

Artikkelen forteller om en rekke forsøk utført ved University of Illinois, publisert i 1910 og 1911.

Men de fryktede konsekvensene uteble:

Professor Hawk and his pupils at the University of Illinois have been investigating, during the past few years, the validity of the current attitude toward this question, with results quite at variance with the traditional idea.2 When the influence of water-drinking with meals was examined by direct experiment on man the alleged direful consequences were found missing. There were no apparent ill effects.

Tvert i mot; å drikke vann til maten så ut til å være bedre for fordøyelsen.

“the beneficial effects noted are probably due to the stimulatory action of water on the digestive secretions, to the increased dilution which facilitates enzyme action and materially aids in absorption, and to a conservation of the intestinal energy involved in the secretion of a diluting

fluid which is necessary when insufficient water is ingested.”

Én av studiene (fra 1910), av en 22 år gammel mann som drakk 3 liter vann sammen med måltidene i fem dager, kan

leses her.

The general conclusion to be reached as the result of this experiment is to the effect that the drinking of a large amount of water with meals was attended by many desirable and by no undesirable features.

Å drikke vann til maten er i seg selv altså ikke skadelig for magesaften eller fordøyelsesenzymene (kanskje med unntak av folk med for lite magesyre). Noe annet ville heller ikke gi noen mening, siden så å si all mat også inneholder vann. Ofte mye vann. Vann utgjør f.eks. 90-99 prosent av volumet i frukt og grønnsaker, og rundt 70-75 prosent i kjøtt.

Men myten lever fortsatt i enkelte miljøer, og det vil den sikkert også gjøre de neste 100 årene..

.

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar