Søtsmak, rødt kjøtt, matematisk kakeutstikking, m.m.: Ukens lesestoff, uke 3

Her er noen av de interessante lenkene jeg kom over i løpet av uken som gikk:

Ingen sammenheng mellom opplevd søtsmak og kosthold

En studie publisert i Journal of Food Science viste at søtsmak i seg selv ikke korrelerte med inntak av kalorier, fett, protein, karbohydrater eller fiber, frukt og grønnsaker, m.m. blant 85 voksne universitetsstudenter.

Les mer her: The Association between Perceived Sweetness Intensity and Dietary Intake in Young Adults

* * * * *

Høyt inntak av rødt kjøtt forbundet med økt risiko for slag

En analyse av to store helseundersøkelser fant at mer enn to porsjoner rødt kjøtt hver dag var forbundet med en 28 % økt risiko for slag i løpet av 22 år blant menn, sammenliknet med menn som spiste bare 1/3 porsjon hver dag (én porsjon tilsvarte en liten biff eller én hamburger). Kvinner som spiste to porsjoner hver dag hadde en 19 % høyere risiko i løpet av 26 år enn de som spiste en halv porsjon.

Å bytte ut en porsjon rødt kjøtt per dag med hvitt kjøtt reduserte slagrisikoen med 27 %.

Selv om rødt kjøtt-inntak har en sammenheng med økt risiko for slag, trenger ikke rødt kjøtt å nødvendigvis være årsaken til den økte risikoen. Men det er mulig at jerninnholdet i kjøttet spiller en rolle, men også saltet i bearbeidet kjøtt (pølser og bacon).

En systematisk oversikt av tidligere studier som ble publisert i samme tidsskrift i desember, fant forøvrig en ørliten reduksjon i risikoen for slag av å spise minst 3 porsjoner fisk i uken (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21903950).

Les mer her: Dietary Protein Sources and the Risk of Stroke in Men and Women

* * * * *

Brus med sukker gir mer fett i lever, muskler og rundt organene

En dansk studie har for trolig første gang sett på langtidseffekter på fettlagring og risikofaktorer for metabolsk syndrom av å drikke bestemte drikkevarer.

Seksti overvektige dansker ble tilfeldig delt inn i fire grupper som gjennom 6 måneder drakk 1 liter pr dag av enten cola med sukker, cola med kunstig søtning, melk eller vann (47 av dem fullførte). Etter 6 måneder økte andelen fett i leveren og i musklene med over 100 prosent blant de som drakk cola med sukker. I tillegg fikk disse økte mengder av visceralt fett (fett rundt organene), triglyserider (fettstoffer i blodet) og kolesterol. Dette skjedde på tross av at energiinntaket var ganske likt i alle gruppene, og gruppen som drakk cola med sukker gikk ikke mer opp i vekt enn de andre. Blodtrykket gikk ned med 10-15 prosent blant de som drakk melk og sukkerfri cola. Sukkerholdig drikke kan altså spille en rolle i forekomsten av metabolsk syndrom, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Conclusion: Daily intake of SSSDs for 6 mo increases ectopic fat accumulation and lipids compared with milk, diet cola, and water. Thus, daily intake of SSSDs is likely to enhance the risk of cardiovascular and metabolic diseases.

Les mer her: http://www.ajcn.org/content/early/2011/12/26/ajcn.111.022533.abstract

* * * * *

Kun 4 europeiske land oppfyller anbefalingene for frukt og grønt: 

Kostholdsundersøkelser viser at den gjennomsnittlige europeer spiser 220 gram grønnsaker pr dag (inkludert belgvekster og nøtter) og 186 gram frukt. Ikke uventet er grønnsaksinntaket høyere i sør enn i nord-Europa.

Bare i 4 av de 16 landene som var med i undersøkelsenm ble WHOs anbefaling om minst 400 gram frukt/grønt daglig oppfylt; Polen, Tyskland, Italia og Østerrike. Gjennomsnittlig frukt og grønnsaksinntak i Norge var på bare 258 g/dag (ikke medregnet juice).

Les mer her: http://www.eufic.org/article/en/expid/Fruit-vegetable-consumption-Europe/

* * * * *

Baking og geometriske problemer

Hva er den optimale måten å stikke ut kaker eller kjeks på? Er det mulig å eliminere rester av deigen når man lager kaker, og samtidig holde kjeksene estetisk fine? Den fascinerende bloggen til kjemiker og hobbygastronom Martin Lersch har råd!

Se her: http://blog.khymos.org/2012/01/19/recreational-kitchen-mathematics-cookie-tessellations/

* * * * *

Forskningsjuks 

TIME eksponerer noen av de verste forskningsjukserne i nyere tid, deriblant:

— Dipak Das, som nylig er blitt anklaget for å ha fabrikert forskningsdata om resveratol i 145 studier…

— Andrew Wakefield, som prøvde å vise en sammenheng mellom autisme og MMR-vaksinen, men som senere etterforskning har vist å være ren svindel.

— Woo Suk Hwang, som påsto å ha laget stamceller som kunne behandle bl.a. diabetes.

Se: http://healthland.time.com/2012/01/13/great-science-frauds/#scientist-rogues-gallery-2

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar