Tvilsomt grunnlag for blodsukkerkur

Det danske nettstedet Videnskab.dk – danskenes versjon av Forskning.no – har denne uken publisert et mesterlig stykke forskningsjournalistikk om en ny diett. Saken dreier seg om et slankeprogram utviklet av forskere ved Københavns Universitet, med professor Arne Astrup i spissen. Astrup er en av nordens mest anerkjente ernæringsforskere, og står bak svært mye interessant forskning på blant annet kosthold og vekt. 

På bakgrunn av noen av deres tidligere studier hevder Astrup og medarbeidere nå at blodsukkeret avgjør hva en bør spise for å gå ned i vekt.  I en studie fra 2017 fant de for eksempel at personer med prediabetes (høyt blodsukker) gikk ned mer av å følge et kosthold basert på nordiske næringsstoffanbefalinger enn personer med normalt blodsukker og personer med høye insulinnivåer. De som hadde diabetes gikk ned mer i vekt av å følge et relativt fettrikt kosthold (40 % fett), mens de med normalt blodsukker gikk ned mer av en fettredusert, karbohydratrik diett (25 % fett).

Disse funnene var imidlertid basert på statistiske analyser av tidligere randomiserte kontrollerte studier. Studiene testet i utgangspunktet ikke om det å gi ulike kostråd til personer med ulik blodsukkerprofil påvirket vekttapet. Allikevel går forskerne ut med høy overbevisning ut og markedsfører dette som en ny «blodsukkerkur».

DR.dk
Arne Astrup (t.h.) og medforfatter Christian Bitz. Fra Alt.dk.

Dersom man har et normalt fastende blodsukker («Type A») bør man spise magert og telle kalorier for å gå ned i vekt. Ved forhøyet blodsukker («Type B») bør man spise mat med lav glykemisk indeks og mye fiber, mens personer med høyt blodsukker (over 7 mmol/l) bør spise mindre karbohydrater og mer fett.

Uten å ha lest boken selv er jeg ganske sikker på at rådene og menyene i og for seg er gode, og sikkert sunnere enn det folk flest spiser. Det problematiske er at den patenterte dietten selges som et gjennombrudd og en revolusjon før det har vært direkte testet i kliniske studier. Forskningen de baserer seg på er som nevnt såkalte post hoc-analyser av tidligere gjennomførte studier med andre problemstillinger.

Resultatene er så absolutt interessante, og kan brukes til å danne hypoteser, men å hoppe direkte fra dem til kostråd er tvilsomt. Det er nettopp dette Videnskab.dk setter søkelyset på, med gode innspill fra flere andre forskere. Som én av dem uttaler: «At bruge det studie til at anbefale kostændringer for hr. og fru Danmark, det er for meget».

De belyser også interessekonfliktene som ligger i dette, blant annet at Arne Astrup er ansatt som rådgiver av et amerikansk slankefirma som tjener penger på dietten via boksalg og nesttstedet blodsukkerkuren.dk/. Artikkelen til Videnskab.dk setter også resultatene fra de danske studiene i en kontekst, og forteller om andre nye studier med tilsynelatende motstridende  konklusjoner.

De danske forskerne har faktisk selv nettopp publisert en studie av franske personer som slanket seg med en proteinrik, fettfattig lavkaloridiett, og fant da at sammenhengen mellom blodsukker og vekttap ikke var signifikant da de kontrollerte for BMI.

Professorer: Arne Astrups blodsukkerkur hviler på tyndt videnskabeligt grundlag

PS: Jeg har selv hatt gleden av å møte Arne Astrup én gang og deltatt i en debatt med ham, og ser på ham som en respektabel og anstendig forsker.

PS: Takk til Vegard Lysne for tips!

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: