Honning – ikke sunnere enn vanlig sukker

I dag vet alle at mye sukker ikke er bra for helsa. Det skulle bare mangle ettersom helsemyndighetene har advart mot såkalt tilsatt sukker (eller «fritt sukker») i nesten 50 år – selv om noen fortsatt ser ut til å tro at dette har vært holdt hemmelig.

Fra tegneserieheftet Reisen til Helseland fra tidlig på 1950-tallet
Fra tegneserieheftet Reisen til Helseland, utgitt av Norsk Tannvern, utgitt til alle skolebarn f.o.m. tidlig på 1950-tallet.

Alternativer til vanlig, hvitt sukker finnes i massevis. Mange som er svært negative til sukker anbefaler gjerne honning i matoppskrifter, som om det er et bedre og mer naturlig alternativ. Fra min egen barndom husker jeg at mange hadde honning på brødskiva, mens hvitt sukker var fy og umoralsk. Men er honning egentlig sunnere?

Alle mono- og disakkarider som tilsettes mat og drikke av en matvareprodusent (eller en kokk), inklusive sukkeret som finnes naturlig i honning, sirup og fruktkonsentrater, er «tilsatt sukker».Honningreklame

Én spiseskje honning (ca. 30 gram) har ca. 95 kalorier og 24 gram sukkerarter (ca. 50/50 fritt glukose og fruktose), 0,1 gram protein og ubetydelige mengder mikronæringsstoffer, slik som under 2 mg kalsium og 16 mg kalium. En spiseskje hvitt sukker/farin har på sin side 60 kalorier og 15 gram sukkerarter (sakkarose, som består av 50/50 glukose og fruktose). I både honning og hvitt sukker kommer alle kaloriene fra sukkerarter. Sukkerartene er imidlertid litt utvannet i honningen.

Honning, hvitt sukker og maissirup

Men næringsinnholdet forteller jo ikke alt om hvor sunn en matvare er. Med «sunn» mener jeg for øvrig noe som er positivt for helsa ved et normalt og regelmessig inntak.

En ny studie som er rapportert i Journal of Nutrition viser imidlertid at de metabolske effektene av honning er så å si de samme som av samme mengde hvitt sukker eller maissirup (High-Fructose Corn Syrup, HFCS).

Forfatternes konklusjon:

Conclusions: Daily intake of 50 g carbohydrate from honey, sucrose, or HFCS55 for 14 d resulted in similar effects on measures of glycemia, lipid metabolism, and inflammation. All 3 increased TG concentrations in both GT and IGT individuals and elevated glycemic and inflammatory responses in the latter.

Ettersom disse har lik kjemisk sammensetning er det kanskje ikke uventet, men som også forfatterne av studien skriver har honning tradisjonelt vært ansett som sunnere, antioksidantrik, antiinflammatorisk m.m. Men effekten av honning har aldri tidligere vært testet direkte mot sukker og HFCS. Noen studier (f.eks. av Deibert m.fl., 2010 og Chlup m.fl., 2010) har vist at honning gir lavere blodsukkerstigning enn vanlig sukker, men disse har ikke sett på effekten over tid. Én 8-ukers studie av type 2-diabetikere viste at de som spiste honning fikk høyere langtidsblodsukker, men der ble ikke honning sammenliknet med andre kilder til sukker.

I den nye randomiserte, kontrollerte studien undersøkte de effekten på blodsukker, inflammasjonsmarkører, kolesterol og triglyserider i blodet og blodtrykk blant 55 personer med normal og nedsatt glukosetoleranse (nedsatt glukosetoleranse er en risikofaktor for diabetes type 2). Ingen av deltakerne hadde diabetes eller andre metabolske sykdommer.

Alle deltakerne fikk de respektive sukkertypene i tre to-ukers perioder, i tilfeldig rekkefølge. Resten av kostholdet var som før. De fikk utdelt daglige «doser» med honning, HFCS eller sukker, og hver dose ga 50 gram karbohydrater. Honningen de fikk var av den vanligste typen honning som spises i USA. Dette skulle inntas flytende sammen med pulver med fruktsmak. Andre kilder til tilsatt sukker skulle unngås.

Før studien rapporterte deltakerne et inntak av i gjennomsnitt rundt 14 gram tilsatt sukker per dag, noe som tilsvarte knapt 3 prosent av deres totale energiinntak. Dette er litt mindre enn det som rapporteres av den gjennomsnittlige amerikaner over 20 år, og langt mindre enn gjennomsnittsinntaket i den norske, landsomfattende Norkost-undersøkelsen fra 2010-11 (gjennomsnitt 42 gram per dag). Under studien ble altså inntaket av tilsatt sukker mer en tredoblet.

Kroppsvekta ble ikke påvirket signifikant av de ulike sukkertypene. Fastende blodsukker eller blodsukkerstigningen på glukose (se figuren under) ble heller ikke signifikant forskjellig påvirket av honning sammenliknet med sukker og HFCS.

 

Blodsukker etter inntak av 50 gram sukker etter 2 uker med enten honning, sukker eller HFCS. Til venstre: personer med normal glukosetoleranse, til høyre: personer med nedsatt glukosetoleranse.
Blodsukker etter inntak av 50 gram glukose etter 2 uker med enten honning, sukker eller HFCS. Til venstre: personer med normal glukosetoleranse, til høyre: personer med nedsatt glukosetoleranse. (100 mg/dl glukose = 5,55 mmol/l)

 

Inflammasjonsmarkørene (CRP og IL-6) endret seg ikke signifikant, det gjorde heller ikke nivåene av LDL- og HDL-kolesterol. Fastende triglyserider i blodet økte, men ikke signifikant mer eller mindre  av honning sammenliknet med sukker og HFCS. Det sistnevnte er en forventet effekt av et høyt sukkerinntak.

Studien gir altså ikke belegg for at honning skal være bedre for bl.a. blodsukkeret enn andre typer tilsatt sukker når den totale sukkermengden er lik.

Man kan innvende at studien ikke var veldig strengt kontrollert, ettersom deltakerne spiste sitt vanlige kosthold og inntaket ikke ble direkte observert, men av samme grunn viser studien trolig en mer realistisk effekt enn av et laboratorieforsøk.

Selv om 89 personer først ble inkludert i studien, hoppet 34 av dem av i løpet av studien av ulike årsaker. Det kan ha svekket muligheten til å oppdage statistisk signifikante effekter av honning, men det sier forfatterne ingenting om. Hvis noe ser det ut til at blodsukkerstigningen etter inntak av glukose var høyere etter to uker med honning sammenliknet med sukker eller HFCS blant de med nedsatt glukosetoleranse.

Å oppfordre og hjelpe folk til å spise mindre sukker er fint, men ikke spre myten om at honning er sukkerfritt og/eller helsefremmende.

Forfatter: Erik Arnesen

Public health nutritionist living in Oslo

24 kommentarer om “Honning – ikke sunnere enn vanlig sukker”

  1. Spennende artikkel

    Spm litt på siden: har prøvd å lete på nettet men finner ikke svar direkte på det jeg lurer på. så mulig du kan svare meg. Det vises at sukker inntaket til nordmenn har gått ned siste årene, vet du om det da menes kun sucralose, eller er hfcs og honning også da tatt med?

    1. Det er estimert at inntaket av tilsatt sukker og sukkervarer har gått ned de siste 30 årene, og honning er inkludert i dette. HFCS ville også vært inkludert, men det er jo nesten ikke brukt i norske produkter.

      Men det er mest sukker fra brus og saft som har gått ned. Det ser ut til at honningforbruket har vært nokså stabilt de siste årene (ca. 1,4 millioner kilo, eller rundt 280 gram i snitt per innbygger i 2013). Se https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/370/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2013-matforsyningsstatistikk-IS-2116.pdf

      Disse tallene er imidlertid usikre da de bl.a. ikke inkluderer grensehandel og tax free.

    1. Godt spørsmål! Sukker i seg selv har jo en bakteriehemmende virkning, bl.a. ved å redusere vannaktivitet. Men det er noen andre grunner til at honning kan ha antibakteriell virkning i sår, blant annet lav pH og innhold av hydrogenperoksid. Men da er det jo snakk om honning til utvortes bruk.

  2. Hm, hva med disse da, som sier at honning er sunt (imotsetning til sukker, ergo du misleder):

    http://pubs.sciepub.com/jfnr/2/9/1/

    «Honey contains variety of macro and micronutrients in the form of supersaturated sugars, organic acids, proteins, aroma compounds, tannins, enzymes, vitamins and traces of minerals.»

    «Honey contains significant antioxidant compounds including ascorbic acid, glucose oxidase, catalase, flavonoids, phenolic acids, carotenoid derivatives and organic acids. Hence, it is considered as a healthy ingredient for liver functions and serum glucose level [25, 26].»

    http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2008.10719745

    «The review covers the composition, the nutritional contribution of its components, its physiological and nutritional effects. It shows that honey has a variety of positive nutritional and health effects, if consumed at higher doses of 50 to 80 g per intake.»

    Klikk for å få tilgang til 1743-7075-9-61.pdf

    «Natural
    honey (NH) is a sweet, flavourful liquid food of high
    nutritional value [2,3], and immense health benefits
    [3,4].»

    «Several different
    surveys have been compiled on the nutritional and
    health aspects of honey [14-18]. However, the nutritional
    value and medicinal properties of NH are too numerous
    and highly inexhaustible to be comprehensively documented
    by these manuscripts.»

    Jeg tror vi trygt kan si at honning er bedre enn sukker.

    1. Ingen av disse artiklene viser noe om helseeffektene av honning. Noen er også ganske misvisende, da de viser innholdet av mineraler og vitaminer i milligram per kilo honning, og de bekrefter at honning er en lite næringstett matvare. Den siste artikkelen er særlig suspekt da den hevder at «honning er et komplett måltid», bare fordi det inneholder små mengder av mange næringsstoffer.

    1. Beklager sent svar! Mikroorganismer er avhengig av vannholdige miljøer for å vokse. De fleste bakterier kan ikke formere seg når den såkalte vannaktiviteten er under 0,9 % (vannaktivitet = vannet som er tilgjengelig for bakteriene). Tilsetting av sukker nedsetter vannaktiviteten, og bidrar dermed til dårligere vekstvilkår for bakteriene. Tørking, frysing og salting senker også vannaktiviteten.

      1. Ida: Jeg har ikke tenkt å få barn, så det er en nokså fjern problemstilling for meg. Hadde nok gitt margarin, men har ingen «forkjærlighet» for det ene eller andre. Hva nå det har med honning å gjøre …

      2. Det har absolutt ingen ting med honning å gjøre! Bare skrev det under denne artikkelen siden det var denne du svarte med på angående honning!

        -angående smør så lurte jeg bare fordi jeg selv blir veldig forvirret. Vi har begge deler i hus så det blir litt av begge deler.
        Bra blogg 😄

  3. Bloggen din er helt greie gjengivelser av andres arbeid, men du bør underbygge hvorfor du konkluderer med at det er en myte at honning ikke er helsefrembringende. Hvorfor skulle vi ellers kultivere bier..?

    1. Hei, Jonas: Kanskje du kan forklare hva du legger i helsebringende?

      Spørsmålet jeg har stilt er om sukker i form av honning er «sunnere» enn vanlig sukker. Da mener jeg ikke bare med hensyn til næringsstoffer, men effekter på kroppen.

      Jeg kan umulig dokumentere at honning ikke har en eneste positiv effekt, men når det gjelder kardiovaskulære/metabolske risikofaktorer – som det er mest relevant å se på når man sammenlikner med hvitt sukker – er det tvilsomt at det er mer gunstig over tid. Dette er kanskje et snevert syn på sunnhetsbegrepet; noen vil nok si at det er sunt fordi det gir energi eller nytelse, men det er jo ikke spesielt for honning.

  4. Jonas, jeg tror vi mennesker historisk begynte med kultivering av bier fordi honningen ga oss velsmakende næring med mye energi i en tid da «helsefremmende» var sidestilt med «få i seg nok mat». Mennesker i et moderne overflodssamfunn med bedre alternativer og større kunnskap om sykdommer og fysiologoske prosesser har nødvendigvis et litt annet perspektiv på hva som er helsefremmende.

  5. Man får ikke belegg på tennene ved å spise honning slik du får av sukker, altså er honning bra for tannhelsen, ergo er honning sunnere enn sukker. Så det så 🙂

  6. Det er mange som overdriver effekten av det ene og det andre, og det kan jeg se for meg kan være ekstra irriterende for en ernæringsspesialist. Godt å få fakta på bordet! Men lenger opp innrømmer du at du bruker en snever definisjon av begrepet «sunnhet». Er det ikke fare da for at bildet blir unyansert, og man utelater fordeler honning kan ha sammenlignet med sukker (farin)? Spesielt i et normalt kosthold. Jeg tror de færreste tror at honning er en mirakelkur. Uten å påstå at honning kan sies å være utelukkende sunt – det er vel mengden sukker man får i seg som har mest å si – er det vel fortsatt sunnere enn rent sukker?

    1. Dersom man ved å bruke honning bruker mindre mengder enn om man bruker sukker, og dermed får i seg mindre sukker totalt, vil honning være et bedre valg.

      Når jeg sier snever definisjon på «sunt», hentyder jeg til at jeg ikke har tatt med aspekter som nytelse og glede, eller «fullstendig fysisk, mentalt og sosialt velvære», slik WHO definerer helse. Honning kan jo også være en bra energikilde for en som er underernært, men det gjelder alle energitette matvarer.

  7. hei. noen påstår at sukker forstyrrer tarmflora og svekker immunforsvaret, mens honning, lønnesirup osv styrker tarmflora og immunforsvaret. Hva sier du til dette?

Legg igjen en kommentar